Dacă ești într-o astfel de situație nu îți face sânge rău. Ține cont de faptul că este inevitabil să nu apară conflictele. Acolo unde sunt oameni sunt și puncte de vedere diferite. Așa că nu este cazul să îți faci și mai multe gânduri negre. Important este cum te confrunți cu aceste situații atunci când apar.

Câștig pentru ambele părți

Ține cont de faptul că atitudinea negativă față de conflicte vine din faptul că nu am învățat să le rezolvăm într-un mod constructiv. Cel care pierde trăiește mai multe sentimente negative – tristețe, mânie, resentimente, ostilitate. Nici cel care câștigă nu se poate bucura cu adevărat de reușită, pentru că relația lui cu celălalt membru al familiei are de suferit. Dacă ții neapărat la ideea de a câștiga tu veți ajunge la îndepărtare, la tensiuni pe termen lung sau chiar la ruperea relației. Iar lucrul acesta va afecta mai mulți membri ai familiei. Dar atunci când căutați ca amândoi să rezolvați problema astfel încât niciunul dintre voi să nu piardă, atunci aveți șansa să ajungeți la împăcare. Dar ambii ar putea fi câștigați dacă ar încerca să găsească o soluție care să îi mulțumească pe amândoi. Pentru asta este nevoie de dorința de a te înțelege, de respect față de sentimentele și dorințele celuilalt. Apoi, comunicarea sinceră ajută mai mult decât să îți ascunzi sentimentele negative și să te prefaci că totul este în regulă.

Cooperare, iar nu căutarea vinovatului

Este foarte important să îți asculți partenerul de discuție contradictorie cu empatie, să înțelegi ceea ce simte, care sunt motivele și dorințele lui. Este greu să faci asta, mai ales dacă punctele vostre de vedere sunt foarte diferite dar, dacă te arăți cooperantă, cel mai probabil că și celălalt va deveni mai atent la sentimentele tale și mai deschis de a găsi o cale de ieșire comună. Nu încercați nici să găsiți vinovați. Nu ajută la nimic să spui că sunteți într-un anumit impas din cauza unei anume persoane – acest lucru nu vă rezolvă problema, ci doar o complică, iar resentimentele cresc și ele. Dar dacă lași de o parte orgoliul de a avea dreptate cu orice preț, soluția la care veți ajunge împreună s-ar putea să fie mai bună decât ceea ce aveați în minte fiecare la început. Printr-o astfel de confruntare relația dintre voi se poate chiar îmbunătăți.

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu@thewings.ro

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu @thewings.ro

Oportunitate de schimbare benefică

Pentru ca niciunul dintre voi să nu se simtă rănit definitiv și să își dorească să părăsească familia, ar fi bine ca toți să lase de la ei și să ajungă în acest fel la armistițiu. Uneori, acest tip de încheiere, poate fi perceput ca reciproc avantajos și câștigător, fapt care conduce, în timp, la estomparea trăirilor emoționale negative din perioada conflictului. Atunci când izbucnește cearta, se poate pierde încrederea în celălalt. Poți avea sentimentul că ești singur, vulnerabil și neajutorat, că nu ești apreciat pentru ceea ce ești și chiar că cel cu care nu te înțelegi nu te mai iubește. Din aceste stări este greu să ieși și să transformi conflictul într-o oportunitate. Însă chiar și în această situație poți profita de șansa de a te face mai bine cunoscut, de a-i spune concret ce este important și valoros pentru tine, ce te supără și ce te alină și, de asemenea, șansa de a te vedea mai bine cine este este el și ce-și dorește.