Reușita copiilor în viață este una dintre cele mai importante preocupări ale părinților. Totuși, de multe ori aceștia exagerează și fac mai mult decât trebuie. Alteori, fac prea puțin. Cum să crești un copil care să aibă succes? Ar fi bine să-ți cunoști copilul foarte bine și să știi ce înseamnă succes pentru el. Bineînțeles, în primii ani tu vei fi cea care impune standardele, iar ceea ce-l înveți va rămâne pe viață. Pe măsură ce crește, el își va crea propriile standarde și aspirații de care ar fi bine să ții cont.

Cum să crești un copil care să aibă succes: Hrănește-i stima de sine

Succesul este mai mult o atitudine și ține, mai degrabă, de trăsăturile de caracter, iar nu de cunoștințele acumulate. Tinerii echilibrați psihic, cu o bună stimă de sine, perseverenți și care au alături părinți iubitori care să-i sprijine reușesc în viață. Pe când cei foarte înzestrați de la natură sau care sunt înscriși la nenumărate cursuri, dar care nu au puterea psihică de a depăși obstacolele pot eșua. Bineînțeles, pentru a reuși într-un domeniu, este nevoie de ore, zile, ani nesfârșiți de studiu. De aceea, cei care sunt perseverenți ajung să-și realizeze visurile.

Citește și: Sfaturi utile ca să-ți înveți copilul să folosească olița și toaleta

Oferă-i afecțiune

Cheia de a crește un copil care să aibă succes este să-i dai suficientă afecțiune și atenție în primii ani de viață. Ei vor primi, inconștient, mesajul ”ești important”. Experiența le va spune că, în general, mediul din jurul lor e sigur. Au alături mama, tata și alte persoane care au grijă de ei și pot explora și învăța în voie.

Atunci când cresc îi vei lăsa, pe cât posibil, să aibă singuri grijă de ei înșiși și le vei da sarcini în casă pe puterea lor. De exemplu, un copil care își leagă singur șireturile sau care spală vasele după cină dobândește ideea că este competent și poate să facă lucruri independent. Pe când cel pentru care mama face totul în locul lui, va rămâne cu impresia că el, oricum, nu e în stare de nimic. Iar aceste atitudini se vor reflecta și în alte acțiuni ale lor.

Cum să crești un copil care să aibă succes: Stabilește așteptările

Este bine și să-i spui care sunt standardele tale, iar acestea să fie unele înalte. Poți să-i spui că aștepți să aibă note bune, să învețe o meserie care-i place, să-l încurajezi să facă sport etc. Uneori, pare că lucrurile pe care i le spui nu ajung la el.

Un studiu al cercetătorilor britanici realizat cu participarea a 15 000 de adolescente arată că fetele din familiile în care părinții au avut pretenții mari de la ele și le-au și exprimat (chiar dacă micuțele nu păreau să asculte întotdeauna), au avut mai mult succes. Cercetarea s-a prelungit pe mai mulți ani și le-a urmărit evoluția până la 23-24 de ani. Adolescentele ai căror părinți și-au exprimat așteptări mari de la ele au intrat în procent mai mare la colegiu, nu au rămas însărcinate în adolescență, au fost mai puțin predispuse la perioade lungi de șomaj sau de a avea slujbe prost plătite și care nu le oferă speranța unei viitoare promovări.      

Laudă-l corect

Ca să crești un copil care să aibă succes, trebuie să știi cum să-l lauzi. Există două moduri de a-ți lăuda copiii, unul considerat bun, iar altul mai puțin indicat. Al doilea este cel de a ridica în slăvi micuțul pentru calități considerate înnăscute, cum ar fi: ”ești cea mai frumoasă”, ”ești deșteaptă” etc. Psihologii sunt de părere că ar fi mai bine să-i lauzi efortul pe care îl face pentru a reuși. De exemplu: ”ai făcut o treabă excelentă”, ”apreciez că te-ai străduit să-ți faci tema, chiar dacă nu a fost ușor”. Poți să-i arăți că-i prețuiești munca, chiar dacă rezultatul nu este excelent și să-l încurajezi să persevereze pentru a se perfecționa.

Lasă-l să se joace

Ca să crești un copil care să aibă succes, nu este nevoie să-l înscrii la cât mai multe activități extrașcolare și meditații. Nu-i încărca programul doar cu activități academice. Statul la birou toată ziua nu-l va face mai deștept, ci doar mai trist și mai… cocoșat. Copiii au nevoie de mișcare pentru a se dezvolta atât fizic, cât și intelectual. Asigură-te că petrece destul timp în aer liber, face sport, dar are și momente în care se joacă așa cum își dorește, fără a avea un program structurat. Jocul este și el un mijloc de învățare, chiar și pentru copiii mai mari.

Cum să crești un copil care să aibă succes: Stimulează-i perseverența

”Sunt anumite deprinderi care pot ajuta un copil să ajungă în viitor un om de succes. Totuși, nu este o garanție a reușitei. Fundația de bază a relației părinte-copil rămâne aceeași: comunicare sinceră, înțelegere, acceptare necondiționată, căldură și încurajare. Un pas înainte ar fi descoperirea punctelor forte ale copilului, stimularea și educarea lor. Există tehnici de creștere la copil a autocontrolului, perseverenței, motivației, capacitații de analiză, rezilienței, dezvoltarea inteligenței emoționale, etc. 

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Este important să nu faci remarci care să-i afecteze stima de sine Încearcă să-l încurajezi atunci când face un lucru bun, în loc să-l pedepsești tot timpul când greșește. Nu face niciodată pentru copil nimic din ce poate deja să facă el singur. De exemplu, nu-i lega șireturile sau nu-i face ghiozdanul, dacă el știe deja. Susține-l doar verbal, dacă vezi că uită sau ezită,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.