O deprindere are nevoie de o lună de zile ca să devină a doua ta natură. Și în relația cu soțul tău poți adopta anumite obiceiuri care să vă facă viața împreună mai frumoasă. Nu e nevoie să schimb totul deodată, ci poți încerca pe rând sfaturile pe care ți le oferim pentru a ajunge să fii mai mulțumită de căsnicia ta.
Fii recunoscătoare și arată-i
Mai ales dacă sunteți de mult timp împreună este posibil să fi ajuns la stadiul la care vezi numai ce greșește, iar calitățile lui par să fie de la sine înțelese sau chiar ai impresia că au dispărut ca prin minune. Încearcă să faci un pas înapoi și să îl privești ca atunci cînd erați la primele întâlniri. Poate a mai pus câteva kilograme și a început să chelească. Dar sigur nu și-a pierdut simțul umorului, dacă asta admirai la el sau este în continuare omul pe care te poți baza la nevoie. Poate, între timp, ți-a dezvăluit sau chiar și-a descoperit noi calități. De exemplu, după ce ați avut copii ai văzut că este un tată bun, și-a descoperit talentul de tâmplar meșterind prin casă sau altele. Fii recunoscătoare și pentru micile servicii pe care ți le face și pentru simplul fapt că este cu tine și nu ești singură. Spune-i și lui că îl apreciezi și nu ascunde faptul că îl iubești. Ai să vezi ce efect are această atitudine a ta.
Nu uita de… distracție
Atunci când viața voastră împreună înseamnă doar serviciu, făcut mâncare, curățenie și somn, relația poate deveni foarte monotonă. Dacă vrei să o păstrezi vie, adaugă ingredientul ”distracție”. Poate nu aveți timp să ieșiți undeva, dar puteți glumi, puteți descoperi partea amuzantă a întâmplărilor zilnice. Bineînțeles, e nevoie de seriozitate atunci când tratezi anumite probleme, dar psihologii americani au observat că familiile care obișnuiau să se tachineze (cu drag, nu cu răutate) existau mai puține conflicte și atunci când existau, ajungeau mai ușor la împăcare. Iar atitudinea de a face haz de necaz te poate ajuta să treci mai ușor peste probleme. Iar mai puțin stres înseamnă mai puține certuri, deci, o relație mai bună cu soțul tău.
Împărtășiți și vești bune
Atunci când discuțiile voastre sunt numai despre ce facturi mai aveți de plătit, ce boroboațe au mai făcut copiii și ce vă mai doare sau ce vă nemulțumește, este greu să mai spui că te bucuri de legătura cu celălalt. Parcă de cum îl vezi, începi să îl asociezi doar cu lucruri negative. Încearcă să descoperi ceva bun într-o zi și să împărtășești asta cu partenerul tău. Provoacă-l și pe el să observe lucrurile pozitive care i s-au întâmplat. În plus, nu uitați să sărbătoriți evenimentele majore (cum ar fi data la care v-ați căsătorit), dar puteți găsi și motive mici care să vă facă să aveți o ocazie de a ieși din cotidian și a vă bucura de o seară plăcută împreună. Anticiparea unui astfel de moment – să zicem că ați stabilit că ieșiți la un pic-nic la sfârșit de săptămână – vă va face mai optimiști cu câteva zile înainte și asta vă va apropia mai mult.
Observă ce e nou la el
Cei mai mulți dintre noi devin atât de familiari cu partenerii lor încât nici nu îi mai observăm. Și de aici, senzația de monotonie și plictiseală la multe cupluri. Dar faptul că tu nu te mai uiți la el, nu înseamnă că el nu se mai schimbă. Încearcă să vezi cinci lucuri care sunt diferite față de ultima dată când l-ai observat cu atenție. Pot fi lucruri mărunte sau chiar schimbări profunde cărora nu le-ai dat atenție. Oricum, îl vei prețui mai mult și el va observa și va aprecia asta.
Sprijină-l în ceea ce face
”Puteți încerca să petreceți mai mult timp împreună în activități care vă plac amândurora”, spune Tedy Creștin. ”Sau chiar dacă nu îi împărtășești pasiunea, îl poți sprijini să și-o urmeze. Atunci va fi mulțumit și fericit, iar acest lucru se va oglindi în relația voastră”. Sprijină-l atunci când trece prin momente dificile. Va aprecia că îi ești alături. Totuși, încearcă și să îl ajuți subtil, fără să arăți că ai făcut un mare efort. Dacă, de exemplu, faci ceva în locul lui și apoi îi spui cât de greu ți-a fost, îl vei face să se simtă îndatorat și chiar vinovat față de tine, ceea ce ar putea să vă îndepărteze unul de celălalt.
Scop comun
”O relație poate deveni mai bună, dacă ambii vă doriți acest lucru. Există o mulțime de tehnici pentru a îmbunătăți comunicarea, temperarea comportamentului, întărirea punctelor forte și gestionarea punctelor slabe. Însă cel mai important lucru este ca partenerii să aibă ca scop comun menținerea căsniciei și să fie dispuși să facă sacrificii și compromisuri pentru asta. În primul rând, ați putea discuta sincer și concret despre punctele forte (ce admirați fiecare la celălalt și ce nevoi vă sunt satisfăcute) și despre punctele slabe (ce nu suportați fiecare la celalalt și ce nevoi simțiți că nu vă sunt satisfacute). Ar fi util ca fiecare în parte să își pună «întrebarea minune»: «ce pot face eu pentru a îmbunătăți relația?». Atunci și celălalt va aprecia eforturile tale de a fi înțeles, acceptat și ajutat.”
Sursa foto: Pier-Luc Bergeron / flickr.com