De multeg ori, începutul unei relații este ca o aventură. Îndrăgești tot ce este legat de partenerul tău. Relația îți dă sentimentul că ești vie, acum mai mult decât oricând. Viața are sens. E ușoară și frumoasă. Te simți împlinită. Apoi, după entuziasmul de la început, pentru cele mai multe cupluri începe schimbarea. Acel gest drăguț al partenerului începe să te enerveze la culme. Remarci toate ticurile nervoase. Vezi toate defectele lui ca printr-o lupă și sentimentul de împlinire dispare cu desăvârșire.

De ce ai nevoie pentru o relație împlinită

De ce ar fi nevoie pentru ca relația ta să rămână o aventură frumoasă? De ce ar fi nevoie pentru ca să te trezești în fiecare dimineață fericită, mulțumită de viața ta și de partenerul tău? De ce ai nevoie pentru a rămâne acea încântare de la început și nu numai atât: de ce este nevoie ca relația dintre voi să devină din ce în ce mai frumoasă? Toate acestea și mai mult decât atât pot fi posibile, dacă te implici în mod conștient în relație. Nu contează cum este relația ta astăzi, poți să o îmbunătățești în viitor.

Nu mai îl judeca, acceptă-l așa cum e

Așteptările de azi devin mâine judecată și critică. Tot ce îți dorești de la tine însăți, de la partenerul tău și de la relația ta se vor întoarce împotriva ta. Se vor transforma în nemulțumiri și critici care îți vor distruge relația. O relație conștientă este una care acceptă totul și nu judecă nimic. Bineînțeles, aici nu intră comportamentele abuzive.

De la așteptări la acceptare

Dar cum să ajungi de la așteptări la acceptare? E simplu. De fiecare dată când el face sau spune ceva ce te deranjează, nu începe să țipi la el. Spune-i că tu ai altă opinie despre situația respectivă și că ai fi vrut să procedeze altfel. Dar expune-ți părerea ca pe un alt punct de vedere. Nu înseamnă că este vorba de bine sau rău, ci de un punct de vedere subiectiv. Poți folosi acest procedeu și pentru așteptările pe care le ai față de tine însăți, dar nu abuza de el în ceea ce te privește. Ai putea să devii mult prea îngăduitoare cu tine însăți.

Menține-ți identitatea și ai grijă de tine

Am fost învățate că, dacă iubim pe cineva, ne sacrificăm pentru el. Când gândim așa, renunțăm la părți din noi înșine, la lucruri care ne reprezintă, la pasiuni, la prieteni și chiar la rude. Dar, dacă ai făcut asta, ai văzut că până la urmă, această atitudine este, mai degrabă, dăunătoare pentru o relație. El s-a îndrăgostit de tine pentru ceea ce ești. Dacă renunți la identitatea ta pentru el, s-ar putea să nu te mai placă. În plus, dacă ai grijă de tine însăți mai întâi, vei putea avea grijă și de cei din jur. De aceea, femeile care ”se sacrifică” pentru familie, ajung să fie foarte nervoase și nu mai reușesc să facă față încercărilor din viața de zi cu zi. Nu înseamnă să fii egoistă, dar să ai grijă de tine – să te hrănești, să dormi, să-ți cultivi (pe cît posibil) hobby-urile etc. În fine, înseamnă să fii o femeie împlinită, ceea ce va aduce după sine o relație împlinită.

Sursa foto: 123rf.com