Părinții ți-au spus mereu să iei exemplu de la sora sau fratele tău. Nu știi cum se face, dar ei erau întotdeauna mai buni, iar tu nu reușeai să te ridici la standardele familiei. Atitudinea aceasta își pune amprenta asupra sufletului tău. Lasă răni adânci care nu se vindecă nici la maturitate. Conflictele între frați la maturitate sunt, de multe ori, latente, dar le consumă multă energie interioară combatanților.
Citește și: Conflictele dintre frați. Când e cazul să intervii
Conflictele între frați la maturitate. Neînțelegerile alterează relațiile de familie
Deși au depăsit de mult perioada copilăriei, ”mulți adulți poartă încă ranchiună fraților și părinților lor pentru lucruri petrecute atunci”, observă psihoterapeutul Ana-Maria Popescu. ”Cu timpul, neînțelegerile de atunci ajung să altereze relațiile din familie. Se ajunge de la certuri permanente până la evitarea totală. Există cazuri când adultul care nu a reușit să-și croiască un drum în viață de care sa fie mulțumit își justifică nereușita acuzându-și frații că i-au răpit șansa de a fi fericit”, spune specialistul.
Citește și: Familie mare în casă prea mică? Așa gestionezi situația!
Relație conflictuală
”Modul în care relaționăm cu cei din jur îl deprindem încă din copilărie. Părinții sunt pricipalul nostru model. Este adevărat că în foarte multe cazuri aceștia nu au știut să stimuleze o relație bună între frați, ci din contră, au folosit (sau folosesc în continuare) comparația între performanțele/ talentele propriilor copii. Ei sperau că în acest fel îl vor motiva pe cel care nu se ridică la așteptarile lor să se străduiască mai tare, să aibă realizări mai bune. În realitate, în cele mai multe cazuri, atât copilul criticat, cât și cel care sevește drept reper devin profund demoralizați. În plus, relația lor ajunge să fie una conflictuală”, explică psihoterapeutul.
Iartă-ți părinții
Dacă te afli în stituația aceasta, este important să conștientizezi ”faptul că părinții, de cele mai multe ori bine intenționați, nu au știut să aibă grijă de fiecare copil în parte ținând cont de personalitatea lui”, te sfătuiește Ana-Maria Popescu. Ar trebui să le acorzi circumstanțe atenuante. Ei nu au avut un model sănătos și nici sursele de informație care există acum. Sigur, au avut intenții bune, chiar dacă au greșit mult. Totodată, este bine să realizezi care este tiparul de relaționare pe care l-ai învățat, inconștient, în copilărie de la familia ta și să intervii acolo unde vezi că sunt probleme.
Cum rezolvi conflictele între frați la maturitate. Întrebări care să vă ajute
Ca să-ți dai mai bine seama care sunt problemele tale, psihoterapeutul te sfătuiește să-ți pui următoarele întrebări. Ai putea și să-ți notezi răspunsul pe hârtie, dacă crezi că te ajută.
- Există și lucruri pe care părinții le-au făcut pentru mine, chiar dacă sunt unele pe care mi le-aș dori și ei nu le-au făcut?
- Le-am spus clar ceea ce-mi doresc de la ei?
- Am verificat dacă ei au înțeles ceea ce am vrut eu să le transmit?
- Atunci când am vorbit cu ei, m-am exprimat fără să adopt un ton critic sau acuzator?
Cum rezolvi conflictele între frați la maturitate. Alege momentul discuției
Ține cont și de faptul că uneori, pentru a ne face înțeleși e nevoie să ne comunicăm dorințele de mai multe ori. Totodată, fiecare înțelege și acționează în mod diferit. Acceptă că ai o anumită responsabilitate și sunt anumite lucruri care stau în puterea ta. Totodată, ceilalți sunt responsabili pentru propriile alegeri și comportamente. Vorbește cu ei ”într-un moment mai liniștit în care pot fi atenți doar la discuția noastră. Este important să alegem ocazii neutre și să evităm să discutăm aceste aspecte la mesele de duminică, de sărbători sau întâlniri aniversare. Aceste împrejurări au o incărcătură emoțională puternică și putem ajunge foarte ușor la ceartă”.
Citește și: Copilul interior, cheia problemelor de la maturitate
Cum rezolvi conflictele între frați la maturitate. Expimă ceea ce gândești
”Este important să exprimi ceea ce simți și gândești față de comportamentele parinților. Spune-le și ceea ce ai avea nevoie de la ei pe viitor. De exemplu: “Atunci când (tu/voi) l-ați ajutat pe fratele meu să facă școala de soferi spunând că este băiat, eu m-am simțit tristă, dezamăgită, nedreptățită. M-am gândit că doar pe el îl iubiți. Am fost furioasă pe el. Și mi-aș dori ca pe viitor să mă susțineți și pe mine în proiectele mele”. Dacă te lovești de respingerea lor în a purta o discuție le poți scrie o scrisoare. Te ajută să-ți conștientizezi și emoțiile negative pe care le ai față de fratele sau sora ta. Dacă nu sunt exprimate, acestea mocnesc în interiorul tău și conduc din umbra relația cu acesta/aceasta. Adesea, rădăcina rivalității dintre frați se gasește în copilărie. Totuși, celălalt nu este vinovat de modul în care s-au comportat parinții nostri. Dacă ai posibilitatea, discută cu el despre ceea ce simți.”
Citește și:
- Rivalitate între frați. Ce e de făcut?
- Mitul familiei perfecte îți distruge fericirea
- De ce e bine să ai o soră
Sursa foto: 123rf.com