Nu este de glumit. O singură arsură solară severă în copilărie dublează riscul de a dezvolta melanom mai târziu. Mai mult de 40% din copiii de rasă caucaziană sub vârsta de 12 ani au avut arsuri solare cel puţin odată. De aceea, este foarte important să știi să-ți protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui.

Știm că soarele constituie un stimul pentru sinteza de vitamina D. Ca urmare, expunerea la soare are numeroase benefice:

  • întăreşte oasele şi previne osteoporoza;
  • stimulează sistemul imunitar;
  • meliorează acneea şi previne apariţia coşurilor.

De ce trebuie să protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui

Însă, cu atât de multe efecte benefice, s-ar părea că soarele este cel mai bun prieten al nostru. Extrem de vulnerabili la efectele nocive ale razelor ultraviolete (UV) solare sunt copiii. Ei au nevoie să fie protejaţi în toate modurile posibile, pentru că această grijă se va reflecta în sănătatea pielii lor pe toată durata vieţii.

Cum protejezi bebelușul de efectele nocive ale soarelui

De la naştere şi până la 6 luni copiii nu trebuie expuşi direct la soare. Atunci când este scos la plimbare, în aer liber, bebeluşul trebuie să fie acoperit, să poarte pălăriuţa de soare şi să fie protejat de o umbrelă sau de acoperişul căruciorului.

După 6 luni, trebuie să-i aplici crema de protecţie solară (factor de protecție cel puțin 15) pe toate zonele expuse, înainte de a ieşi din casă.

Pielea moale şi delicată a bebeluşilor conţine prea puţină melanina – pigmentul care conferă culoare pielii, părului şi ochilor şi care oferă o anumită protecţie faţă de razele solare. Pentru a evita şi pentru a preveni arsurile, trebuie să ţineţi cont de următoarele sfaturi atunci când decideţi să vă expuneţi copiii în bătaia razelor soarelui.

Cancerul de piele stă… la soare

Cum protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui la plimbare

Micuțul nu ar trebui să iasă afară în intervalul orar 10:00-16:00, când razele soarelui sunt mai puternice. Îmbrăcămintea poate ajuta, de asemenea. Cea mai bună protecţie împotriva soarelui este ceva care blochează complet soarele de a ajunge pe piele, care este îmbrăcămintea, dacă nu sunteţi în interiorul unei clădiri.

Îmbrăcămintea tricotată, închisă la culoare, care acoperă toată pielea expusă, este cea mai bună. Poţi cumpăra îmbrăcăminte care este tratată special cu substanţe chimice care ajută la protejarea împotriva luminii solare, cum ar fi cămaşa de înot pentru copii sau tricou de protecţie împotriva erupţiei, cu un factor de protecţie UV de 30 sau mai mare.

Cum protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui la plajă

Aplică crema de protecţie solară cu 15-30 de minute înainte de a ieşi afară. Apoi, aplică din nou la fiecare 2 ore sau mai devreme dacă stă în apă. Alege creme de protecţie solară speciale pentru copii, care au o rezistenţă la apă, dacă micuțul urmează să facă baie.

Citește mai multe despre cancerul de piele în dicționarul medical

Sursa foto: 123rf.com