Cum previi crizele de nervi ale copilului. Află cum funcționează creierul

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu el când are o criză de nervi, trebuie să știi de ce reacționează așa și cum este alcătuit creierul. Există trei părți importante ale acestui organ. Creierul reptilian este responsabil de funcțiile de bază: respirația, digestia, circulația sângelui etc. – acțiuni la care nu ne gândim în majoritatea timpului, dar care au loc în organism. Sistemul limbic este stăpân pe emoții. Acestea ne ajută să facem față pericolelor prin reacții de tipul ”luptă”, ”fugi” sau ”fă pe mortul”. Acționează foarte repede scanând mereu eventualele pericole.

Cortexul celebral și prefrontal sunt partea cea mai evoluată a creierului. Aici are loc gândirea analitică și controlează limbajul, rezolvarea problemelor, logica, planificarea. În timpul unei crize de nervi, creierul reptilian și sistemul limbic preiau conducerea. Soluția este să faci copilul să se simtă în siguranță, astfel încât să ajungă din nou să ia decizii cu creierul superior.

Citește și: Cum calmezi crizele de nervi ale copilului

Cum previi crizele de nervi ale copilului. Învață-l să-și gestioneze emoțiile

”Orice copil mic poate avea crize periodice legate de frustrări, dorințe neîmplinite, lipsa atenției, mai ales dacă are de îndeplinit sarcini dificile care îi consumă atenția și resursele. Pentru a preveni astfel de momente, implică-te cât mai mult în educația micuțului. Învață-l să-și gestioneze emoțiile negative și frustrările, să le exprime și altfel decât prin țipete și comportamente negative. Arată-i că nu te impresionează astfel de manifestări. În schimb, răspunde pozitiv atunci când vezi că este rezistent la frustrare, gândește logic, este echilibrat și caută soluții la probleme. Astfel, vom avea mai puține crize de nervi atât în public, cât și în particular.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com