Pregătește un fel de mâncare special 

Partea bună a întâlnirilor și a meselor organizate la tine acasă este că îți dau ocazia să ieși din rutina zilnică și să gătești un fel de mâncare diferit față de ceea ce obișnuiești în mod normal. Să spunem că vizita părinților, a prietenilor sau persoanelor apropiate te forțează să ieși din zona de confort. Dacă locuiești singură, rare sunt șansele să gătești doar pentru tine o friptură din piept de rață, de exemplu, însă întâlnirile de familie sunt un bun prilej de a încerca această rețetă. Piept de rata caramelizat este întotdeauna o surpriză plăcută atunci când îl gătești corect. Sau poți alege preparate din fructe de mare, preparate indiene, mexicane dacă vrei să oferi ceva nou familiei tale. 

Organizează-te cât mai eficient 

Odată ce ai făcut meniul și știi ce vrei să gătești, întocmește o listă cu ingredientele necesare. Nu pleca la cumpărături fără această listă. De asemenea, înainte de a aranja masa organizează lucrurile de care ai nevoie pe categorii. Nu aștepta să apară musafirii și să cauți vesela prin dulapuri ca să o așezi pe masă, ci pregătește-le pe toate din timp: fața de masă, șervetele, paharele, vesela, cuțitele, furculițele, lingurițele pentru desert. În continuare ai și câteva reguli de bază pentru aranjarea corectă a mesei. 

Ține cont de regulile de bază pentru aranjarea mesei 

Aranjarea corectă a mesei nu este un moft, ci mai curând un mod prin care oferi un aspect ordonat. În cazul în care vei servi mai multe feluri de mâncare, este indicat să folosești farfurii de serviciu. Te ajută atât să delimitezi locurile la masă, cât și să păstrezi un aspect curat, pentru că pe ele vei așeza celelalte farfurii cu felurile de mâncare. În stânga acestei farfurii de serviciu vei pune furculițele, cu dinții în sus, începând dinspre exterior spre farfurie în ordinea servirii mâncărurilor. În partea dreaptă a farfuriei de serviciu așază cuțitele și lingura pentru ciorbă. Deasupra lor poți așeza paharele, iar deasupra farfuriei de serviciu se pun lingurița și furculița pentru desert. 

Amenajează un loc de joacă pentru copii

Cunoști scenele acelea din filmele în care familiile iau masa împreună, iar copiii stau cuminți pe scaunele lor savurând legumele din farfurie. În realitate știi că atmosfera este mult mai agitată și că de cele mai multe ori copiii au nevoie de un spațiu în care să se joace în timp ce adulții pot discuta. Dacă știi că la cină vor veni și copii este recomandat să amenajezi un spațiu pentru ei în care să pui o măsuță, câteva cărți de colorat, carioci, plastilină, tuburi pentru baloane de săpun sau câteva jucării potrivite vârstei lor. 

Bucură-te de moment 

Când organizezi întâlniri de familie la tine acasă, stresul dispare abia atunci când vezi că toată lumea este mulțumită și încântată. Pentru a destinde puțin atmosfera îi poți implica în aranjarea mesei, în organizarea platourilor, poți pregăti un playlist cu muzica preferată. Întâlnirile de familie, mesele luate împreună cu părinții și cei dragi sunt o ocazie bună de a aduce în discuție ultimele noutăți, de a găsi soluții probleme care vă frământă, de a primi sau a da sfaturi. La astfel de întâlniri, tensiunile dintre membrii familiei (dacă ele există) se pot dizolva atunci când și gazda este relaxată și se simte bine. 

Tu ce alte trucuri folosești atunci când vrei să le oferi celor dragi o cină perfectă

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Beko