Atâta timp cât totul merge așa cum ne dorim este ușor să credem despre noi că suntem niște persoane politicoase, respectuoase și care se gândesc la binele celorlalți. Normal, atâta timp cât dorințele lor nu se pun împotriva voii noastre. Dar atunci când apare un conflict, totul se poate schimba. Persoana amabilă și drăguță dispare și în locul ei apare cineva nervos, iritat și total antipatic. Același bărbat care ne zâmbea ieri sau chiar acum două minute a devenit acum adversarul tău. Aceasta se întâmplă din cauza experienței noastre trecute în ce privește conflictele.

Schimbă-ți atitudinea față de conflict

Avem o atitudine negativă față de conflict pentru că nu am învățat cum să-l tratăm în mod constructiv. Am învățat doar modul distructiv de a-i face față. Și asta din familiile noastre, din copilărie și îl folosim în continuare, cu soțul și cu copiii noștri, pasând mai departe acest stil generațiilor viitoare.

Amândouă părțile pot câștiga

De felul în care tratăm conflictele depind relațiile noastre – fie de cuplu, de familie, cu colegii etc. Există alternative prin care ambele părți să câștige, pentru că scopul este de a soluționa conflictul și nu ca unul dintre combatanțisă câștige. Pentru asta, ai nevoie de trei calități cheie:

  • să vezi conflictul ca pe o oportunitate de schimbare constructivă;
  • să îți dorești te angajezi în procesul de a găsi o soluție comună care să satisfacă ambele părți;
  • să ai aptitudini de comunicare și de a rezolva problemele pentru a găsi o soluție care să vă convină amândurora.

Sursa foto: 123rf.com / Sergii Dmytriienko