Cum poţi îmbunătăţi memoria şi capacitatea de învăţare a copilului tău: Lucrează cu abilităţile lui de vizualizare

Încurajează-ţi copilul să creeze o imagine în mintea sa despre ceea ce tocmai a citit sau a auzit. De exemplu, dacă i-ai spus să pregătească locul de joacă pentru cinci persoane, cere-i să vină cu o imagine mentală despre cum ar trebui să arate acesta. Apoi îl poţi pune să deseneze acea imagine. Pe măsură ce se va obişnui, el va putea descrie imaginea în loc să fie nevoit să o deseneze.

Citește și: Cum prepari plastelină acasă și cum dezvoltă ea creierul copilului

Cum poţi îmbunătăţi memoria şi capacitatea de învăţare a copilului tău: Roagă-l să te învețe pe tine

Capabilitatea lui de a-ţi explica cum să faci ceva presupune înţelegerea şi memorarea de către el a informaţiei. Dacă copilul învaţa o abilitate, cum ar fi mersul pe bicicletă, cere-i să te înveţe şi pe tine şi să-ţi explice. Mulţi învăţători occidentali şi în totalitate cei japonezi se bazează foarte mult pe această metodă.

Cum poţi îmbunătăţi memoria şi capacitatea de învăţare a copilului tău: Alege-i jocuri care utilizează memoria vizuală

Există o mulţime de jocuri potrivite fiecărei dintre vârste care pot ajuta copilul să lucreze cu memoria vizuală. De asemenea, există materiale care conţin imagini şi texte, foarte utile pentru a le dezvolta celor mici memoria. Aceste exerciţii îl pot ajuta şi la şcoală, atunci când i se explică lecţia.

Cum poţi îmbunătăţi memoria şi capacitatea de învăţare a copilului tău: Încurajează-l să citească

Există un motiv pentru care marcajele, sublinierile şi notiţele sunt atât de agreeate de către cei care învaţă mult! Acestea pot ajuta să se păstreze informaţiile în minte suficient de mult timp pentru a răspunde la întrebări despre tema respectivă! Învăţatul cu voce tare şi ascultarea lecţiei după ce a fost citită, pot fi şi acestea metode de a reţine mult mai uşor informaţiile. Strategiile active de citire pot contribui şi la formarea amintirilor pe termen lung. Toate sunt valabile în cazul copiilor! Copilului tău nu-i place să citească? Citește aici câteva sfaturi utile să-l faci să iubească cărțile.

Cum poţi îmbunătăţi memoria şi capacitatea de învăţare a copilului tău: Împărţirea lecturii

Te-ai întrebat de ce numerele de telefon au cratime, puncte sau spaţii între ele? Pentru că este mai uşor să îţi aminteşti câteva grupuri mici de numere decât un şir lung de numere. Ţine cont de acest lucru atunci când trebuie să indici instrucţiunile copilului în mai multe etape. Scrie-le sau dă-i-le pe rând! De asemenea, lecţiile pentru şcoala pot fi împărţite pentru a-i uşura munca şi a-i îmbunătăţi memoria.

Citește și: Dezvoltarea creierului la copii: 11 lucruri pe care trebuie să le știe părinții

Cum poţi îmbunătăţi memoria şi capacitatea de învăţare a copilului tău: Ajută-l să realizeze conexiuni

Găsirea modalităţilor de interconectare a informaţiilor ajuta la formarea şi recuperarea memoriei pe termen lung. De asemenea, ajuta la memoria de lucru, ceea ce foloseşte pentru a ţine, a compila şi compară amintirile noi şi vechi. Asocierile dintre imagini şi text sau alte strategii de conexiune îl vor ajuta să reţină mai uşor şi să-şi amintească mai repede informaţiile necesare.

Trucurile şi jocurile de stimulare a memoriei sunt doar câteva dintre modalităţile de a-ţi ajuta copilul să înveţe. De asemenea, o alimentaţie potrivită, un mediu de lucru plăcut şi alimentaţia funcţională specifică şi în unele situaţii chiar suplimentarea nutriţională bine făcută sunt cheia pentru că cel mic să aibă succes în tot ceea ce va face, atunci când trebuie să se bazeze şi pe memorie.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com