Dacă ești în postura de mamă, nu înlătura bunicii din viața copilului tău pe motiv că au concepții învechite. „Avantajul lor este că oferă un model cultural și social multidimensional. Ei vin cu abordarea tradițională, iar voi, cu abordarea modernă”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Avantajele la această vârstă (pentru că bunica va fi mai apropiată de nepoți, deși nici rolul bunicului nu este de înlăturat) sunt multiple: „Are mai mult timp liber, deci și mai multă răbdare și disponibili tate în creșterea și educarea nepoților. Știe să asculte și să ofere răspunsuri adecvate la întrebările celor mici”, cons ta tă specialistul.

Dublu rol dificil

Dacă ești bunică, trebuie să ții cont de dublul rol pe care îl joci. Îl ai și pe cel de soacră, care este unul foarte difi cil și ingrat. Atunci când apar certuri în dinamica familială, mai toată lumea dă vina pe ea, pe „poama acră”, dar pentru un confl ict e nevoie de doi. Totuși, tu nu poți avea decât controlul acțiunilor tale. Dacă vrei să fi i o bunică excelentă, trebuie să fi i mai întâi o soacră bună. Da, se poate și așa ceva! De obicei combinația noră-soacră iscă cele mai multe comentarii. Încearcă să nu pui paie pe foc. Ar fi bine să eviți anumite ipostaze: să nu fi i critică la adresa nurorii, posesivă cu fi ul și nici prea băgăreață. Culmea, nici să-ți oferi prea mult ajutorul nu este bine. Încearcă să găsești un echilibru și să fi i acolo când ești dorită. Poate chiar să ți se ducă mai degrabă dorul, decât să li se pară că vii prea des.

A doua copilărie

În relația cu nepoții, bucură-te că poți trăi o a doua copilărie. Atunci când ai fost mamă, ai avut prea multe pe cap, dar acum poți savura orice clipă, te poți prosti cu ei și îi poți alinta mai mult – de disciplină se ocupă acum părinții. Pune-te la curent și afl ă care sunt eroii lor preferați. Dacă e nevoie, fi i atentă și avertizează-i pe părinți cu privire la fi lmele și desenele animate pe care micuții le vizionează. Ei poate nu au timp, dar tu poți arunca un ochi și vedea dacă nu cumva este ceva dăunător pentru ei. Să nu crezi că, dacă este un post dedicat copiilor, este absolut sigur.

Dragoste și disciplină

Mai bine ar fi să îți revizuiești puțin cunoștințele tehnice și să știi chiar tu cum să le pui fi lme la calculator, special alese pentru ei. Oricum, te pot învăța nepoții, care par că s-au născut știind deja cum să mânuiască aparatele moderne. Dacă vei veni cu noi cunoștințe și îi vei uimi, vor fi convinși că au cea mai tare bunică. Dar chiar și-așa, să știi că e în regulă să mai zici din când în când „nu”. Nu te simți obligată să le îngădui orice nepoților. Chiar dacă ești mai îngăduitoare, nu înseamnă că nu există deloc disciplină sau limite, mai ales că este pentru binele lor. Chiar dacă o faci cu o mănușă de catifea și foarte discret, tu ar trebui să fi i cea care conduce relația și în niciun caz nu trebuie să-i lași să se comporte ca și cum ar fi șefii tăi.

cristina radulescu-ion psihologNU SUBMINA AUTORITATEA PĂRINȚILOR

„O bunică implicată cu adevărat în creșterea nepoților este una care cunoaște regulile casei, care știe bine și acceptă regimul de viață al copiilor pe care l-au gândit părinții. Nu este neapărată nevoie să îi aprobe, dar măcar să nu îi critice de față cu micuții. Nici nu aplica alte metode de educație decât cele folosite de părinți, pentru că altfel le vei submina autoritatea și vei crea confuzie în mintea celui mic. Bunica răsfață, dar și corectează, în același timp, un comportament greșit. Ca să fie apreciată, ar fi bine să ia în considerare metodele de educație actuale, chiar dacă este nostalgică după regulile de creștere din trecut. Ar fi bine să ai destulă deschidere de a învăța lucruri noi și să înveți arta de a te face utilă fără a fi inoportună. Dă sfaturi, dar nu le impune. Astfel, te vei face respectată.”

 

Sursa foto: Suzanne Shahar / flickr.com