15 până la 20 % dintre oameni au această trăsătură, care înseamnă că respectivul simte mai ușor eventualele pericole, remarcă mai multe detalii și este mai empatic cu cei din jur. Din păcate, societatea noastră se concentrează mai mult pe aspectele negative ale acestui tip de personalitate, cum ar fi timiditatea, teama crescută, agitația sau nervozitatea. Acestea există și ele, dar copilul poate învăța să își stăpânească emoțiile și să își dezvolte laturile pozitive ale acestei trăsături. Iată câteva idei despre cum îl poți ajuta să facă asta:

Evită suprastimularea copilului hipersensibil

  • Ar trebui să ții cont că are o nevoie sporită de odihnă și de timp petrecut de unul singur sau în activități recreative după o zi foarte încărcată în care a interacționat cu foarte mulți oameni.
  • În general, evită mulțimile, zonele sau evenimentele zgomotoase atunci când ieși cu el. De exemplu, dacă mergeți la mall, alege orele mai puțin aglomerate. Ajută-l să evite suprastimularea și acasă. Nu îl expune la filme sau jocuri video violente și nici la certurile din familie.

Lasă-l să fie creativ

  • Programează des momente în care să iasă în natură – fie în afara orașului, fie într-un parc din apropierea locuinței voastre. Ar fi bine și să îl lași să experimenteze cățăratul, mersul pe bicicletă sau alte sporturi care să-i dea încredere în propriile puteri. Dacă are mici accidente, încearcă să ai o reacție cât mai firească și detașată.
  • Lasă-l să fie creativ și ajută-l să-și descopere talentul. De obicei, copiii hipersensibili au înclinații artistice. După ce ai văzut ce îi place, încearcă să-l stimulezi să evolueze – fie îl înscrii la niște cursuri, îi cumperi un instrument muzical, îi faci cunoștință cu un prieten de familie care profesează în acel domeniu etc.

Poartă-te cu tact

  • Dacă este mic, petrece zilnic timp cu el și jucați-vă împreună. Bineînțeles, și dacă nu suferă de o sensibilitate exagerată se va bucura de prezența ta, dar, în special, acești copii au mai multă nevoie de interacțiunea constantă cu părinții pentru a deveni la maturitate persoane echilibrate.
  • Lasă-l să aleagă. Mai ales dacă este adolescent, va aprecia să nu i se impună ce să facă. Nu înseamnă că îl vei lăsa să facă tot ce vrea, ci îi vei oferi mai multe variante corecte sau vei prezenta avantajele unei alegeri bune. De exemplu, îi poți spune: „Dacă îți termini mai repede lecțiile, poți vedea un film”, dar lasă-l pe el să decidă dacă face asta. Bineînțeles, nu îl vei lăsa să aleagă el dacă își face sau nu temele, ci doar momentul în care și le face.

Răbdarea, cheia succesului

Copilul hipersesibil manifestă toleranță scăzută la frustrare și, mai ales, la schimbare. Dacă îi este perturbată rutina, nu știe cum gestioneze situația. În acest caz, modul de a reacționa (comportament învățat, care a dat roade) este unul negativ, cum ar plânsul, țipetele sau retragerea în sine și tăcerea. În aceste cazuri, majoritatea părinților se simt depășiți de situație și fie îl ignoră și îl lasă să facă ce vrea, fie au un comportament anticipativ, prin care fac tot posibilul să evite „crizele”. Ar trebui să nu dai vina pe bunici sau pe soț că l-au răsfățat. El este așa pentru că simte mai mult ca alți copii și este mai atent la toate detaliile. Răbdarea și empatia ta reprezintă cheia succesului. Pentru că are o toleranță scăzută la schimbare, este bine să îi explici din timp că va avea loc și să aloci mai mult timp să îi spui de ce și pentru ce. Comunică deschis cu el și învață-l să exprime ceea ce simte. Chiar dacă pare retras, să știi că are nevoie de colectivitate. Vorbește cu dirigintele lui pentru a găsi o soluție bună pentru el și a-l ajuta să se integreze la școală.

Sursa foto: 123rf.com