Un adolescent ”poate deveni un consumator de droguri fără să-și dea seama”, atenționează psihologul Roxana Puiu. ”De cele mai multe ori, ei vor doar să încerce îndemnați de anturaj. Totuși, o dată gustat drogul se cuibărește repede în centrul plăcerii din creierul uman și începe să-și ceară porția zilnică. E ca și când te pui pe tobogan și crezi că tu nu o sa aluneci pe el”, adaugă specialistul care explică și cum poate fi prevenit consumul de droguri la adolescenți.
Citește și: Poveste de viață: Dependența de droguri distruge viețile tuturor
Cum poate fi prevenit consumul de droguri la adolescenți: Dezvoltă-i stima de sine
”Pentru ca un adolescent să ajungă într-un anturaj prost și să se lase „prostit” trebuie că acesta să aibă o suferință la care drogul răspunde, o face să dispară puțin (cât durează efectul acestuia)”, observă Roxana Puiu. Problema unui adolescent care îl poate arunca în brațele drogului poate lua diverse forme: părinți cu o căsnicie destrămată care nu-l pot susține emoțional, o familie bogată, dar prea ocupată, dorința nesatisfăcută de a se afirma, neacceptare într-un anumit grup, dragostea neîmpărtășită etc. În plus, studiile arată că un tânăr cu o bună părere despre el însuși, care se simte iubit și care are un scop mai important pentru care trăiește nu se va lăsa tentat de droguri.
Citește și: Relația părinte – de ce este importantă și cum o construiești
Cum poate fi prevenit consumul de droguri la adolescenți: Oferă-i modele sănătoase
Adolescentul are nevoie de modele. Micuții își imită părinții în primii ani de viață. Dacă are o educație solidă în familie și vede, cu precădere, lucruri bune în jurul său, va urma aceste exemple, chiar dacă va avea și momente de revoltă. În plus, în anii preadolescenței îl poți ghida spre un mentor care să-l călăuzească. Poate fi un profesor de la un curs opțional, un antrenor sau un tânăr mai în vârstă care a ales un drum sănătos în viață. În lipsa acestor repere, se va îndrepta spre vedete media sau va încerca să imite copiii populari din grupul său.
Cum poate fi prevenit consumul de droguri la adolescenți: Oferă-i dragoste necondiționată
Un copil care știe că este iubit se va dezvolta armonios și nu va căuta satisfacție în droguri sau comportamente distructive. Asta nu înseamnă răsfăț sau să-i oferi cadouri și bunuri materiale scumpe, care să suplinească faptul că nu îi acorzi sufieicnt timp. Adolescentul are nevoie ca părinții să fie prezenți în viața lui, să vorbească și să știe că se poate baza pe ei, chiar dacă are multe momente în care el alege să se îndepărteze. Va fi mai greu, dar nu imposibil, să aveți o relație apropiată, dacă nu i-ai acordat atenție suficientă încă din copilărie. Atunci când știe că este important pentru câțiva oameni pe care și el îi investește cu încredere, nu va mai căuta validare în anturaje care nu îi fac bine.
Cum poate fi prevenit consumul de droguri la adolescenți: Oferă-i libertate cu măsură
Chiar dacă adolescentul tău pare că a declarat război fățiș tuturor regulilor, are nevoie de ele. Acestea îi vor arăta chiar că îl iubești și te gândești la el. Cu toate acestea, nu fii prea strictă, impunându-i limite greu de îndeplinit. Cel mai bine ar fi să existe un echilibru, să știe că nu-i este îngăduit chiar orice, dar are și o oarecare libertate. Dacă nu îi lași și clipe libere, lucruri pe care să le aleagă singur și o anume libertate, adolescentul va încerca cu tot dinadinsul să le cucerească sau… să le „fure”. De exemplu, nu îi spune că nu îți plac prietenii lui și că îi interzici să se întâlnească cu ei. În schimb, îi poți invita pe aceștia la tine acasă, pentru a-i cunoaște mai bine. Discută cu el despre ei, fără să-i acuzi și lasă-l să tragă singur concluziile.
Cum poate fi prevenit consumul de droguri la adolescenți de către părinți
”Consumul de droguri poate fi prevenit prin suport emoțional, atenție permanentă din partea părinților (nu doar bazată pe încredere). Recomand expunerea adolescentului la cât mai multe activități selecționate de părinte, așa încât să aibă timpul ocupat și să găsească în jurul său un mediu stimulativ care să nu-l lase să se plictisească și să fie tentat să încerce stupefiantele. Trebuie înțelese și cauzele dependenței. Acestea sunt, în primul rând, de natură biologică și chimică. Odată încercate drogurile, nu te mai poți baza pe propria voință pentru a te lăsa. De aceea, dacă s-a instalat dependența, tratamentul e mai complex și trebuie apelat la psihiatru. În al doilea rând, există și cauze de natură socială, adică adicția apare într-un anumit context familial și /sau social, iar acestea pot fi tratate prin psihoterapie” spune psihologul Roxana Puiu.
Sursa foto: 123rf.com