De ce unii oameni sunt mai deștepți și mai cinstiți, de ce unii au mai mult succes în afaceri? De ce doar unii reușesc să atingă un echilibru în viață? Există ceva specific care ne diferențiază? Pentru unii dintre noi, este important să știm cum ne schimbăm mentalitatea pentru a avea succes în viață.

Citește și: Rutina de dimineață a oamenilor de succes. Sfaturile psihologului

Succesul stă scris în gene, dar mediul îl poate modela

În prezent, majoritatea specialiștilor care studiază natura minții umane sunt de acord că la baza dezvoltării noastre stau genele și mediul. Încă de la naștere, între cele două se creează o legătură permanentă, care va funcționa pentru toată viața. Reputatul neurolog Gilbert Gottlieb afirmă că, pe măsură ce ne dezvoltăm, genele au nevoie și de mai multe informații din mediu pentru a putea funcționa așa cum trebuie.

De asemenea, hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză este de părere că oamenii au o capacitate imensă de a învăța și de a-și antrena creierul pentru schimbare, transformare, adaptare și dezvoltare personală.

 

Cum ne schimbăm mentalitatea despre noi înșine

“În mod evident, fiecare persoană vine în această lume cu o înzestrare genetică unică, cu temperamente și atitudini diferite, dar ceea ce le determină calitatea vieții este experiența, practica și strădania. De asemenea, este deja notoriu principiul conform căruia părerea pe care o ai despre tine îți influențează direct viața. În funcție de aceasta, devii sau nu așa cum îți dorești”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

Cei care au o mentalitate fixă însă, pot să creadă și că inteligența nu poate fi îmbunătățită sau că „o ai sau nu” când vine vorba de abilități și talente, este de părere Eugen Popa.

Cum ne schimbăm mentalitatea. Teama de a da greș

În anumite cazuri, întâlnim acele persoane care indiferent de situație – în carieră, în relații, în prietenie – se simt presate să-și confirme abilitățile, talentele, inteligența. Sunt cei care se tem că vor da greș, că ar putea să pară proști, care nu încep activități dacă nu sunt siguri că pot câștiga.
“Și acum ar putea să apară întrebarea… și ce este rău în asta? Ce este rău în a avea o mentalitate fixă? Oamenii care au o mentalitate fixă sunt mai puternic afectați de frica de eșec. Dacă tu crezi că abilitatea este fixă, orice nereușită spune că ești incompetent și nu poți face nimic în legătură cu asta. Frica de eșec și de ratare te va ține în loc și îți va determina aproape toate alegerile pe care le vei face în viață”, spune specialistul.

 

Mentalitatea de creștere ne ajută să avem succes

În opoziție, mentalitatea de creștere este credința că te poți dezvolta prin experiență, prin efort și învățare. Orice abilitate poate fi dezvoltată, inclusiv inteligența. Conform acestei mentalități, poți să te naști cu talent, dar dacă nu îl cultivi nu vei ajunge la performanțe superioare.

„Cei cu o mentalitate de creștere lucrează continuu pentru a-și îmbunătăți abilitățile, ducând la o creștere mai mare și, în final, la succes. Pasiunea pentru a te autodepăși și a crește, chiar atunci când lucrurile nu merg bine (sau mai ales atunci), este semnul caracteristic al creșterii. Aceasta este mentalitatea care le permite oamenilor să prospere în unele dintre cele mai provocatoare perioade din viața lor. O mentalitate de creștere este „încrederea că abilitățile și înțelegerea pot fi dezvoltate”.

 

Cei care au o mentalitate de creștere cred că pot deveni mai deștepți, mai inteligenți și mai talentați prin depunerea de timp și efort. Dacă ai o mentalitate de creștere, consideri că talentele tale pot fi dezvoltate prin muncă, efort, învățare și feedback. Crezi că poți fi bun în orice, deoarece abilitățile tale se datorează în totalitate acțiunilor și eforturilor tale. Cu o mentalitate de creștere, crezi că este necesar efortul de a crește și stăpâni noi abilități. Cu cât depui mai mult efort, cu atât îți dezvolți mai mult abilitățile”, explică Eugen Popa.

Citește și: Cum să faci să nu repeți greșelile părinților

Cum ne schimbăm mentalitatea pentru a ne îmbunătăți abilitățile

Specialistul este de părere că, atunci când întâmpini probleme pe parcurs, le vezi ca pe un ajutor în procesul de învățare. Pentru oameni, greșelile sunt o parte neesențială a procesului de învățare și ne demonstrează efortul depus. Considerăm că eșecurile sunt neajunsuri temporare, și de aceea perseverăm continuu depășind astfel aceste momente de încetinire, nu de oprire. Cu o mentalitate de creștere, primim părerile negative de la alții, deoarece ne ajută să ne îmbunătățim abilitățile. Nu o percepem drept critică personală, ci ne ajută să ne îmbunătățim abilitățile.

Cum ne schimbăm mentalitatea. 8 pași simpli pentru o schimbare pozitivă

Înțelegând diferențele între cele două tipuri de mentalitate, vom vedea că lucrurile sunt strâns legate între ele: convingerea că însușirile noastre sunt bătute în cuie ne determină multe gânduri și fapte, la fel și aceea că însușirile noastre pot fi dezvoltate.

Iată câteva abordări generale, explicate de hipnoterapeutul Eugen Popa, pentru  pune bazele unui mentalități de creștere:

  1. Creează-ți o convingere nouă foarte puternică: o credință în tine, abilitățile tale și în capacitatea ta de schimbare pozitivă.
  2. Vezi eșecul într-o altă lumină: ca pe o oportunitate de a învăța din experiențele tale și de a aplica data viitoare ceea ce ai învățat acum.
  3. Cultivă-ți conștiința de sine: lucrează pentru a deveni mai conștient de talentele, punctele tale tari și punctele tale slabe. Cere feedback de la cei care te cunosc cel mai bine și folosește-l pentru o viziune mai largă și mai cuprinzătoare despre tine.
  4. Fii curios și hotărăște-te să înveți pe tot parcursul vieții. Încearcă să adopți atitudinea unui copil, privind lumea în jurul tău cu uimire și mirare. Pune întrebări și ascultă cu adevărat răspunsurile.
  5. Fii deschis față de provocările care apar. Știi că dacă vrei să realizezi ceva de valoare, te vei confrunta cu multe provocări în călătoria ta; pregătește-te pentru a face față acestor provocări și pentru a da greș uneori.
  6. Fă ceea ce îți place și fă cu plăcere ceea ce faci. Este mult mai ușor să ai succes atunci când ești pasionat de ceea ce faci; indiferent dacă cultivi iubirea pentru ceea ce faci deja sau te concentrezi să faci ceea ce îți place deja. Dezvoltarea pasiunii este importantă.
  7. Fii tenace. Este nevoie de multă muncă și mult efort pentru a reuși. Trebuie să fii tenace, să depășești obstacolele și să te ridici după fiecare cădere.
  8. Inspiră-te și inspiră-i de alții! Poate fi tentant să îi invidiezi pe ceilalți atunci când reușesc. Dar nu te va ajuta pe tine să reușești! Tu trebuie să devii o inspirație pentru ceilalți și să te folosești de succesul celorlalți pentru a te inspira.

Sursa foto: 123rf.com