Mulți adolescenți amână să îndeplinească sarcinile date de părinții lor și să-și facă temele. Până la un punct, este o tendință normală pe care toți o avem de a tergiversa. Dar este o diferență între cel care procedează așa ocazional și cel care a devenit ”profesionist” în … lene.

Din ce cauză e leneș

În primul rând, ar trebui să înțelegi de ce se poartă așa. Motivația scăzută este cea mai probabilă cauză. Poate ceea ce trebuie să facă nu are niciun sens pentru el. Nu vede sarcina de îndeplinit ca fiind relevantă pentru obiectivele lui prezente sau viitoare. Aici, poate te regăsești și tu atunci când erai nevoită să ”tocești” la latină sau la o altă materie care nu te interesa chiar deloc. Apoi, unele activități sunt foarte plictisitoare pentru adolescent și atunci le amână. De aceea, cei mai mulți copii nu își fac ordine cu plăcere în camera lor. În plus, s-ar putea să nu fie prea disciplinat și să facă cu greu față întreruperilor și tentațiilor de tot felul. Ar mai trebui și să învețe cum să-și facă o listă de priorități și să aleaga activitățile cele mai importante pe care le are de făcut, fără să-și piardă timpul cu detalii nesemnificative. O cauză importantă este și teama de eșec și perfecționismul. De exemplu, amână să-și scrie lucrarea de licență, dar și să curețe bucătăria pentru că ar vrea să facă lucrurile cât mai bine și crede că nu poate ajunge la standardele dorite. Așa că ajunge să nu mai facă nimic…

Încurajează-l și nu-l cicăli

Ar trebui să vorbești cu copilul tău și, prin întrebări și discuții deschise, să afli care este cauza comportamentului lui. Clarifică-i și care sunt așteptările tale, fără să-l cicălești sau să-l ameninți. Nu pune ștacheta prea sus, astfel încât să considere că mai bine nu face nimic, pentru că oricum nu vei fi mulțumită. De asemenea, dă-i instrucțiuni clare și precise. Laudă-l pentru ce a reușit și scoate-i în evidență calitățile care îl vor ajuta să-și îndeplinească sarcinile. Folosește-te de experiența trecută pentru a-i da curajul și motivația să meargă mai departe. O reușită îl poate convinge că o anumită activitate merită făcută, dar arată-i și că poate învăța și dintr-un eșec. Ajută-l și să împartă sarcinile pe care le are de făcut în pași mai mici, astfel încât să nu mai pară copleșitoare și să nu se mai apuce de ele.

Sursa foto: 123rf.com