În primul rând, pentru ca să motivezi copilul să învețe, nu ar trebui să-i prezinți școala ca pe o corvoadă necesară. În acest caz, nu va mai fi deloc interesat. În schimb, dacă îi arăți că prin studiu poate cunoaște o grămadă de lucruri fascinante care te ajută apoi în viață, ar putea să fie mai motivat. Ar fi o idee bună ca și tu și soțul tău să fiți interesați să învățați mereu ceva nou, să citiți, să căutați împreună cu copiii diverse informații de pe internet. Puterea exemplului este foarte mare.

Pe de altă parte, nu uita că ambiția excesivă face rău copilului.

Motivezi copilul să învețe încredințându-i responsabilități

”Motivezi copilul să învețe deprinzându-l să-și asume responsabilități. Este important să realizeze de mic că viața presupune și să Psihoterapeut Cristina Radulescu Ionai și obligații, cum ar fi să-ți faci temele, să fii prezent la școală la ore, la antrenamente sportive, la repetiții la muzică sau la alte activități unde se înscrie voluntar. Dă-i exemplu despre care sunt îndatoririle tale ca părinte sau ca angajat. Spune-i, mai ales, despre care sunt consecințele neîndeplinirii răspunderilor încredințate lui”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Nu îl cicăli

Pentru a-l învăța ce înseamnă responsabilitate, ”este în regulă să-l lași uneori să meargă la școală cu temele nefăcute. Nu sta cu gura pe el sau nu i le face tu. Îl vei expune la o situație de disconfort din care va trage singur concluziile. În funcție de tipul de personalitate, fiecare copil va avea un anumit tip de reacție, dar majoritatea se vor simți rușinați. Cu puțin ajutor din partea ta, al tău va evita pe viitor astfel de situații”. Nu e simplu să-ți motivezi copilul să învețe, dar dacă reușești, studiul va deveni o motivație în sine și nu va mai trebui să-l împingi de la spate.

Citește și: Cum să-ți motivezi copilul inteligent, dar leneș

Sursa foto: 123rf.com