Nu e greu să ajungi o mamă anxioasă. Viața noastră se întemeiază pe frică. La origini, este o emoție care ne protejează de pericolele posibile. Totuși, atunci când teama este exagerată, este mai degrabă dăunătoare. Anxietatea mamei față de copil o poate determina să aibă un comportament hiperprotector. Acesta nu are efecte benefice asupra conduitei și asupra psihicului celui mic”, avertizează psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: 7 alimente și plante care ajută mama și copilul să doarmă mai bine

Ești o mamă anxioasă? Relaxează-te! Căderile îl ajută să crească

”Copilul crescut de o mamă anxioasă nu va experimenta aceleași lucruri ca unul crescut de o mamă mai relaxată”, este de părere specialistul care atenționează că acesta ”va deveni un adult cu fobii și temeri, restrictiv și care se autosabotează. Mama prea temătoare are nevoie să facă un efort permanent și voluntar în a-și lăsa micuțul încerce lucruri noi. Ea are nevoie să învețe alte tipare de reacție față de acțiunile copilului și față de propriile frici. Dacă te regăsești în descriere, nu-l feri excesiv de pericole. Există părinți care nu iau bicicletă sau role odraslelor de teamă să nu se rănească. Micile accidentări la locul de joacă fac parte din procesul de creștere. Bineînțeles, îi poți procura cască și genunchiere de protecție și vei fi alături când învață să meargă, dar nu vei încerca să-l ferești de orice cădere.

Citește și: 4 obiceiuri care ne fac să fim anxioși, nervoși și deprimați

Ești o mamă anxioasă? Adoptă o atitudine echilibrată

Faptul că îți faci multe griji și-i spui asta copilului nu este un mod de a-ți arăta dragostea. Nu vei reuși decât să-l încarci și pe el. Arată că îți pasă de el prin lucruri concrete, dar și amuzante și relaxante. Fă-i o mică surpriză, jucați-vă împreună, spune-i ”te iubesc”, gătește-i felul de mâncare preferat. Notează ceea ce te neliniștește și vezi ce poți rezolva. Planifică acțiunile pe care le vei face în această privință. Dacă există și lucruri care nu stau în puterea ta, alege să nu te mai gândești la ele.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com