Mamele sunt, de obicei, cele mai productive și mai eficiente angajate. Cu excepția momentelor în care trebuie să lucreze de acasă, iar copiii sunt și ei acolo… Dacă ai ajuns să ai biroul în sufragerie, află cum să poți să-ți faci treaba fără să fii distrasă. Deci cum lucrezi de acasă când ai copii?

În contextul pandemiei de coronavirus, mulți am început să lucrăm de acasă. Totodată, copiii nu au mai fost la școală sau grădiniță, iar multe unități școlare sau cluburi de vacanță rămân închise și pe durata verii. Mulți nu avem posibilitatea să primim ajutor de la bunici. Tatăl lucrează și el. Deci, cum ne descurcăm?

Cum lucrezi de acasă când ai copii: Programare eficientă

În teorie, planificarea riguroasă, creativitatea și flexibilitatea ar putea ajuta. Să vedem cum o putem pune în practică. Într-o casă în care conviețuiesc mai mulți copii (sau unul și bun) și părinți care lucrează de la domiciliu, este important să fim realiști. Nu ar trebui să ne impunem scopuri imposibile și să ne asumăm mai mult decât putem.

Nu te oferi pentru o sarcină în plus la serviciu și nici nu avea pretenția ca locuința să arate impecabil. Totodată, comunicarea ar trebui să fie excelentă. Părinții trebuie să discute între ei clar programul de lucru, iar copiii mai mari este bine să știe și ei ce au de făcut. Pune limite și nu le lăsa ușor încălcate. De exemplu, în timp ce ai programul tău de lucru nu te lăsa distrasă de un micuț care vrea apă sau să se joace cu tine. Sarcina respectivă va fi preluată de altcineva, lucru care a fost hotărât din timp. Stabilește, totodată, pauze sau un moment special pe care să-l petreceți împreună seara.

Conștientizează schimbarea

Când vine vorba de stabilirea orarului, nu încerca să copiezi o zi normală la birou, dacă lucrezi de acasă când ai copii. Conștientizează că situația s-a schimbat. În schimb, creează un plan zilnic alături de întreaga familie care să includă lu serviciul, dar și teme sau timp petrecut cu copiii. Aceștia din urmă trebuie să aibă programul lor pe care să-l urmeze. Ar fi bine să continue să facă mișcare și să iasă afară, și nu doar să stea la televizor sau în fața unui ecran de computer, telefon sau tabletă. Toată lumea ar trebui să-și cunoască orarul și să încerce, pe cât posibil, să-l respecte. Puteți să includeți momente comune, cum ar fi mesele, ieșitul la plimbare sau cu bicicletele.

Cum lucrezi de acasă când ai copii: Artificii pentru a reuși

Pentru părinții cu copii mici sau cu handicap, problema se complică. Ar putea însă să lucreze dimineața înainte de a se trezi aceștia, dar să-i lase să doarmă mai mult. Apoi, pot face o pauză la ora 9 (de exemplu) pentru a fi alături de cei mici. Ar putea continua să lucreze în timpul somnului de după-amiază. Dacă ești în această situație, este bine să faci cu micuțul diverse activități educative, dar nu exagera. Încearcă să faci lucuri care te relaxează și te energizează și pe tine în aceste momente. Altfel, vei ajunge să nu mai poți face față. Dacă este posibil, cere ajutorul partenerului sau angejează o persoană care să te ajute. Este nevoie să ai și un timp pentru tine.

Citește și: Cele mai bune sfaturi pentru părinți de la specialiști

Bucură-te de familie

Cum lucrezi de acasă când ai copii? Nu mai te uita cu invidie la paginile de social media ale ”părinților perfecți” și nu încerca să-i imiți. Dacă nu reușești să devii o super-bucătăreasă, o super-profesoară a copiilor tăi și nici nu reușești să-ți reorganizezi casa în această perioadă, este în regulă. Ia lucrurile ușor și nu-ți impune sarcini pe care nu ai timp să le realizezi. Profită și de momentele pe care le poți petrece alături de familie și de libertatea pe care ți-o dă lucrul la distanță. Poate ai putea lucra și dintr-o pensiune montană sau de la țară. În ultimul caz, poate vei avea parte și de ajutorul bunicilor.

Fii organizată

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”Fiecare dintre noi stie cum să-și tină copiii ocupați sau care este momentul din zi în care are cele mai multe șanse să se ocupe de serviciu. Deci, cum lucrezi de acasă când ai copii?

Trebuie să-i explici micuțului că există responsabilități ale părinților și că, de multe ori, este nevoie de ajutorul lui pentru a le îndeplini. I-ai putea trasa niște sarcini de îndeplinit pe perioade scurte și să-l verifici periodic. De exemplu, 45 de minute mami lucrează, timp în care el face un puzzle, își strânge jucăriile și așteaptă cuminte. Apoi, mama trebuie să vină și să-l laude / recompenseze , apoi să găsească altă activitate pentru următarea perioadă de timp. În cazul în care, jobul tău presupune multe conferințe online, convorbiri telefonice sau alte activități în care nu ai putea răspunde promt solicitărilor, ar fi bine să soliciți ajutor: o bunică, o bonă, un frate mai mare etc.

Dacă activitatea pe care o ai îți permite să faci pauze dese sau dacă o poți realiza la orice oră, poți face astfel încât să te împarți între familie și muncă. Este nevoie să fii organizată, dar și să mizezi pe înțelegerea copiilor. Ei își dau seama încă de foarte mici și pot să ajute părintele atâta timp cât primesc atenție și validare,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com