Pare să te scape de probleme – pe lângă sarcină nedorită, pilula contraceptivă este, în multe cazuri, indicată de medici pentru a rezolva anumite probleme de sănătate, cum ar fi chisturile ovariene sau menstruația neregulată. Totuși, cercetătorii au descoperit anumite efecte mai greu de bănuit.

Influența asupra psihicului

Dacă iei contraceptive orale, probabil că știi despre efectele secundare cele mai frecvente, cum ar fi durerile de cap, greața, creșterea în greutate (cauzată de apetitul crescut) sau riscul de tromboze. Dar se discută mai puțin despre influența ei asupra psihicului. O universitate din Marea Britanie a întreprins un studiu care arată că femeile care folosesc pilule contraceptive sunt atrase de bărbați care au trăsături mai puțin masculine, pe care nu i-ar alege în mod obișnuit. Dacă îți cunoști partenerul în timp ce ești sub acest tratament, riști ca la întreruperea lui să nu îți mai trezească același interes. Și invers, dacă începi să iei pilula în timp ce ești cu cineva, s-ar putea să apară probleme în relația voastră.

Schimbări hormonale

De vină pentru aceste schimbări sunt hormonii de sinteză care îți influențează inclusiv modul de a gândi și sentimentele. Semnalul pe care îl primește corpul este că tu ești însărcinată și, astfel, în cele mai multe cazuri, ovulația este oprită, ceea ce previne apariția unei sarcini. De aici, posibilele efecte negative: grețuri, poftă de mâncare crescută, iritabilitate sau scăderea libidoului. În cazuri mai rare, unele femei suferă depresii. Există specialiști în domeniul sănătății care sunt de părere că pilula contraceptivă poate provoca și avorturi, mai ales dacă uiți să o iei la timp. Atunci are loc ovulația și, posibil, fecundația, dar embrionul este împiedicat să se implanteze prin subțierea mucoasei uterine. Femeia nu va ști asta și totul va părea că decurge normal. Totuși, corpul sesizează că este o problemă, ca urmare pot apărea depresii „din senin”.

Scăderea libidoului

Unul din efectele secundare este scăderea libidoului. Lipsa dorinței de a avea relații intime „poate produce, în timp, o distanțare emoțională între parteneri”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin, care adaugă că „dacă nu discutați la timp despre asta, se poate ridica un blocaj în comunicare, în fața acestui subiect devenit tabu. De aici, crește foarte mult probabilitatea infidelității și a geloziei. Dacă tu nu spui ce simți, ci doar îl refuzi, bărbatul poate asocia, la nivel nonconștient, lipsa dorinței cu respingerea și despărțirea și să încerce să-și găsească altă parteneră”. De aceea, ar fi bine să vorbiți despre dificultățile care apar și, dacă metoda contraceptivă se dovedește a fi provocat asta, să încercați o alternativă.

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

CÂND EL ÎȚI IMPUNE

„În cazul în care femeia vrea copii, dar partenerul insistă să folosească mijloace contraceptive, există o mare problemă în cuplu. Pe termen scurt, ar putea accepta condițiile impuse deoarece dorește să rămână în cuplu din diferite motive (siguranța financiară, sentimente puternice, obișnuința, credința că partenerul se va schimba etc). Pe termen lung, este foarte clar că avem o relație în care ea nu își poate îndeplini aspirațiile materne și va fi nevoită să aibă cu soțul ei o abordare serioasă a subiectului. Dacă el rămâne inflexibil pe poziția lui, ea va fi nevoită să aleagă între a renunța la idee, a trișa și a avea un copil chiar cu riscul de a fi părăsită sau să se despartă de el pentru a găsi pe cineva care are aceleași planuri de viață. Este liberă să ia oricare din aceste decizii, doar să fie conștientă de urmări și să își asume decizia luată.”

Sursa foto: wikimedia commons