Canicula poate provoca și probleme psihologice, spun pediatrii. Dacă îl ții prea mult în casă pentru a-l proteja de căldură, copilul poate deveni anxios și neliniștit. Bineînțeles, nu doar cei mici riscă dacă stau prea mult afară. Bătrânii pot suferi și ei de stres termic pentru că ei nu se adaptează bine schimbărilor de temperatură.

Ce trebuie să faci pe canicula

Pe caniculă, trebuie să te asiguri că bea suficiente lichide (mai ales apă), se odihnește suficient și face dușuri cu apă călduță. Dă-i să bea apă chiar dacă nu îți cere. Poți să adaugi puțin suc de lămâie (sau puțin suc de fructe natural) și miere pentru a-l stimula să bea. Este mai bine să preferați la mijlocul zilei (10 a.m – 4 p.m.) să stați în interior și să folosiți aerul condiționat. Dar, dacă îți vei ține copilul mai mult în casă, planifică activități interesante care să-l țină ocupat și limitează timpul pe care îl petrece la calculator sau pe computer/tabletă etc.

Protejează-l de soare

Atunci când ieșiți afară, aplică-i cremă de protecție solară. Nu uita să-i acoperi capul. Ia cu tine o sticlă cu apă. Mai poți lua la tine un pulverizator cu apă cu care să-l stropești din când în când. Nu îl lăsa singur în mașină, nici dacă vrei să mergi doar puțin ca să cumperi ceva. Temperatura din interior poate crește periculos de mult. Bebelușii nu ar trebui lăsați în zona în care bate soarele din mașină, chiar și atunci când geamul este închis. Dacă mergeți mai mult timp într-o anumită direcție, mută scaunul bebelușului, astfel încât razele solare să nu cadă direct pe el.

Sursa foto: 123rf.com / joseasreyes