Odată cu maturitatea, ar trebui să dobândim abilitatea de a ne controla reacțiile și emoțiile, iar mulți dintre noi reușesc să facă asta. În schimb, copiii nu au ajuns la vârsta la care se pot controla și, de aceea, izbucnesc mai ușor. Așa că ar trebui să fii mai atentă să nu îi dai copilului sentimentul că îl nedreptățești.

Nu îl asculți

El e copilul, el trebuie să asculte. Dar are nevoie și să fie ascultat – să vadă că este înțeles și că îi sunt respectate dorințele. Nu înseamnă să îi îndeplinești orice moft, dar are nevoie să-l asculți în mod activ. Pune-i întrebări pentru a înțelege mai bine și reformulează ceea ce a spus el pentru ca să-i arăți că ai o idee clară despre ce simte și ce își dorește el. Acordă-i timp pentru a se exprima și nu te grăbi să tragi o concluzie.

Bănuiești ce e mai rău

Nici nu ai aflat de ce te-au chemat la școală, că deja îți verși nervii pe ăla micu’. Sigur că s-a bătut cu colegul de bancă sau cine știe ce boacănă o mai fi făcut. Dar poate că învățătoarea lui vrea să-ți spună că învață mai greu pentru că nu vede bine la tablă și are nevoie de ochelari sau chiar vrea să-ți dea vestea că băiatul e foarte bun la matematică și va participa la un concurs important… Nu ai de unde să știi, iar faptul că tu presupui deja ce este mai rău îl va face să simtă că îl nedreptățești. Un alt exemplu: se întâmplă să vorbești cu el la telefon și îi spui că știi nu a mâncat și nu și-a făcut temele. Chiar dacă așa se întâmplă de obicei, poate de data asta a fost cuminte. Dar reacția ta îl va face să se lase pe tânjeală, pentru că, orice ar face, tu te enervezi pe el.

Sursa foto: 123rf.com