Cum îți menții căsnicia puternică? Ei bine, căsnicia are nevoie de „mentenanță”. Multe cupluri nu se îngrijesc deloc de relație atunci când totul pare să meargă bine, ci așteaptă ca aceasta să meargă de la sine. Dar nu se termină totul după nuntă și trăiesc fericiți până la adânci bătrânețe fără să facă niciun efort. Nici cuplurile aflate la a doua tinerețe nu ar trebui să creadă că romantismul și fericirea în doi sunt ceva de domeniul trecutului.

Citește și: Sfinții Adrian și Natalia îți protejează căsnicia

Cum îți menții căsnicia: Arta păstrării unei relații

Arta menținerii unei relații se poate învăța. Mulți se gândesc că în momentele liniștite nu au nevoie să facă nimic. Totuși, în perioadele de pace ne pregătim de război. De aceea, este bine să lucrezi la căsnicia ta în perioadele de liniște. Ar fi bine să aveți un obicei să discutați zilnic și să ieșiți o dată pe săptămână împreună. Alege să treci peste micile greșeli ale soțului. Iertarea este balsamul care face conviețuirea posibilă, în ciuda imperfecțiunilor noastre. Astfel, veți reuși să fiți o echipă.

Mici trucuri de folos ca să-ți menții o căsnicie solidă

Este bine să fiți de încredere și în lucurile mici. Nu întârziați atunci când v-ați dat cuvântul partenerului că veți fi într-un anumit loc. Faceți ceea ce ați spus că veți face. Încercați și, din când în când, să ieșiți din rutină. Doi oameni care petrec tot timpul la muncă și cu treburi casnice nu mai reușesc să se bucure de viață. Mergeți în parc doar voi doi sau împreună cu copiii. Nu este nevoie să cheltuiți mulți bani, dar să petreceți timp împreună și să ieșiți din cotidian.

Citește și: Când membrii familiei lui îți fac căsnicia un calvar… Cum ajungi la pace cu ei

Sfaturile psihologului despre cum îți menții căsnicia

Răbdarea este un excelent remediu atunci când treceți prin perioade grele. Nu lăsați stresul să vă doboare. Încercați să aveți o perspectivă mai largă. Așa cum au trecut alte momente tensionate, vor trece și acestea. Psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu a alcătuit o listă cu lucruri pe care le aveți de făcut amândoi pentru a menține armonia în familie și pentru a reuși să faceți față cu bine încercărilor:

– Problemele de la serviciu, alături de frustrarea pe care o generează rămân la serviciu. Doar ca excepție vor fi discutate acasă.

– Nu reproșați lucruri care nu pot fi îndreptate sau care nu țin de puterea noastră. De exemplu, nu-l critica pe soț pentru cum se poartă cu tine mama lui.

– Renunțați la atitudinea pasiv-agresivă. De exemplu, nu pretinde că nu ai nimic, dacă tu clocotești de furie și te pui de-a curmezișul pentru a bloca inițiativele bune ale celuilalt.

– Utilizează critica în sens constructiv. Nu abuza de ea și nu-ți trata partenerul cu superioritate.

Când sunteți în dialog, ascultați. Așteptați să termine celălalt ce are de spus și abia apoi dați replica.

– Nu vă certați în fața copiilor și încercați să nu mergeți la culcare supărați. După o noapte în care v-ați tot gândit la ce a greșit celălalt, va fi mai greu să vă împăcați.

– Nu vă răzbunați și nu vă pedepsiți soțul (de ex., prin refuzul de a face sex).

– Încercați să aveți o viață sexuală regulată. Mențineți interesul prin aluzii, tachinări, jocuri etc.

– Făceți-vă mici suprize plăcute.

– Tipăriți fotografiile și așezați-le în albume pe care le mai răsfoiți din când în când.

– Faceți planuri și depuneți eforturi pentru împlinirea lor.

– Fiți recunoscători pentru ce aveți.

Ce să nu lipsească ca să-ți menții căsnicia

”Sunt multe sfaturi în sfaturi pentru a ajuta la menținerea unei căsnicii în timpuri mai tulburi. Din experiența mea la cabinet, după ce am văzut multe cupluri, mi-am dat seama că sunt câteva ingrediente care nu ar trebui să lipsească dintr-un mariaj: respectul reciproc, comunicarea eficientă, intimitatea psihologică și umorul. În plus, menținerea unei toleranțe crescute la frustrare și la problemele care apar aduce beneficii în starea de spirit a întregii familii,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com