Dar vine și ziua în care va trebui să doarmă singur. Ce faci dacă el este obișnuit altfel? Sau dacă, după o vreme, refuză să mai stea în camera lui? Ce faci cu un copil de trei-patru ani care vine constant în timpul nopții să doarmă cu voi? Sau plânge până unul dintre voi vine și stă cu el în cameră?

Consecvență în aplicarea regulilor

”În primul rând, este bine să știi foarte bine ce vrei și să fii consecventă în aplicarea unor reguli”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. De exemplu, dacă are camera și pătuțul lui, dar el doarme uneori cu voi, alteori singur, nu există o continuitate și ”el va vâna fiecare moment de slăbiciune al vostru și va profita la maxim facându-vă viața grea. Totodată, tu și soțul trebuie să fiți de acord și în această privință și să acționați amândoi în aceeași direcție”. Dar dacă tu impui niște reguli, dar vine tata și zice că azi nu e necesar să fie respectate, nu veți reuși să le impuneți copilului.

Rutina de seară

Cristina Radulescu-Ion psiholog”Dacă ai un copil mic e mai simplu”, observă specialistul și te sfătuiește ”să-i creezi o rutina zilnică pe care o respecți indiferent cât ești de obosită (baie, masaj, poveste, etc ). Stai cu el până adoarme și, ca să fii sigură că totul e în regulă, lași deschis un interfon cu funcție walkietalkie. Dacă peste noapte plânge, mergi și liniștește-l fără să-l iei în brațe din pătuț (fie îl mângâi pe spate și-l întorci pe cealaltă parte, fie îi fredonezi ceva și-i legeni ușor pătuțul, fie îi dai biberon, etc )”.

Sursa foto: 123rf.com