Urmărește-i interesele

Încă de la o vârstă fragedă, copilul tău va fi interesat de tot ceea ce-l înconjoară și își va concentra atenția pe lucrurile noi și inedite. În această perioadă, este indicat să-l încurajezi cum poți mai bine să își dezvolte abilitățile cognitive, dar și pe cele motorii. Optează pentru premergatoare potrivite, după vârsta de 8 luni, pentru a-l încuraja să facă primii lui pași în siguranță.

Pregătirea pentru această etapă va fi una emoționantă pentru tine, așa că asigură-te că îi oferi toată atenția și că-l sprijini pe tot parcursul procesului de învățare. Încurajează-l cu ajutorul jucăriilor preferate sau cu alte tipuri de recompense. Nu uita să-l lași să te conducă spre lucrurile care îl interesează și să le explorezi alături de el.

Ajută-l să găsească singur răspunsuri

Este ușor să-i oferi răspunsuri ori de câte ori are o întrebare, însă, trebuie să-i dezvolți spiritul de investigație, care va face orice curiozitate mai palpitantă. Când îți pune întrebări despre ceea ce-l înconjoară, ajută-l să ajungă la sursa răspunsurilor sau explică-i prin exemple practice. De asemenea, dacă ai în familie experți în anumite domenii față de care copilul tău are curiozități, discută cu aceștia și stabilește o întâlnire educativă.

De exemplu, un pasionat de robotică îi poate explica celui mic mai multe despre mecanismele de funcționare ale jucăriilor lui și poate, va dezvolta un interes spre acest domeniu. Micul tău geniu are nevoie doar de câteva exemple potrivite și de discuții în amănunt despre ceea ce-l interesează.

Încurajează socializarea

Sesiunile de învățare sunt, în ultima perioadă, marcate de noutăți precum teleșcoala, iar această nouă abordare poate să-l pună pe cel mic în dificultate. Specialiștii recomandă socializarea și în timpul lecțiilor, așa că va trebui să găsești o soluție pentru perioada în care copilul tău face școală de acasă.

Poți organiza întâlniri cu prietenii lui de aceeași vârstă, alături de care își poate face lecțiile sau chiar să-l ajuți să facă temele în familie. Dacă noul an școlar va continua sub aceleași măsuri impuse de autorități, acesta va petrece tot mai mult timp acasă și va fi nevoit să învețe de pe laptop, tabletă sau smartphone. Oferă-i posibilitatea de a face proiecte interesante și de a-și folosi imaginația, pentru ca lecțiile să nu devină monotone și să rămână în urmă cu materia. De asemenea, va reuși să asimileze mult mai ușor informațiile, dacă le pune în practică astfel.

Laudă procesul și nu doar rezultatul

Descoperirea noilor abilități și informații poate deveni copleșitoare pentru copil, iar dacă insiști ca acesta să aibă doar rezultate bune pe toate planurile, nu va reuși să se concentreze pe ceea ce-l pasionează cu adevărat. Observă cu atenție felul în care decurge procesul de învățare și cum abordează cel mic diferite subiecte și ajută-l să devină mai bun. Nu uita că lauda și cuvintele pozitive influențează într-o mare măsură progresul copilului.

Călătoria este la fel de importantă precum destinația, iar lucrurile pe care le va învăța cel mic înainte de a ajunge la rezultatul așteptat de el îl vor învăța mai multe despre cum trebuie să acționeze în viitor și ce poate descoperi în aventura lui. Evită să-l cerți atunci când nu reușește ce și-a propus sau când nu te simți suficient de mulțumită de el și ajută-l, în schimb, să găsească drumul cel bun.

Încurajarea din partea familiei stă la baza dezvoltării unui caracter puternic, cu pasiuni care îi vor defini viața de adult a copilului tău. Oferă-i sprijin, indiferent că este vorba de momentul în care reușește să stea singur pe propriile piciorușe sau despre cel când face primii pași spre cariera visurilor sale.

Sursa foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Miababy