Mediatizarea violului din Vaslui pune multe semne de întrebare despre cum privește întreaga societate chestiunea acceptului de a avea relații sexuale. S-a văzut că mulți bărbați consideră că li se cuvine să facă sex cu oricine își doresc și că fetele vor și ele, chiar dacă spun, de formă, „nu”. Tot victima a ajuns să fi e considerată ca fi ind vinovată și numită „curvă”. Totuși, s-au ridicat și multe voci care au spus că e greșit și poate dezbaterea va ajuta mulți tineri să înțeleagă mai bine că violul și violența de orice fel sunt greșite.

CE AR TREBUI SĂ ȘTIE BĂIATUL:

✽ hărțuirea sexuală de orice fel este greșită (inclusiv tachinările care par inocente, dar jignesc profund persoanele cărora le sunt adresate);

✽ „NU” înseamnă „NU”;

✽ nimeni nu are „dreptul” la sex;

✽ alcoolul înrăutățește lucrurile, așa că ar fi bine să-l consume responsabil.

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu@thewings.ro

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: [email protected]

Nu tratării omului ca obiect

„Copilul începe să privească oamenii ca pe obiecte atunci când părintele dezumanizează relația cu el (nu îl strigă pe nume, nu îi pasă de trăirile, gândurile, dorințele, aspirațiile copilului, nu se raportează la el ca la o persoană unică, deosebită de altcineva: «Ești leit maică-ta!», «Ai luat ce-i mai rău din bunică-tu!», «Tu parcă ești din partea lui unchi-tu!» etc.). Mai mult, tratarea ca obiect ca și raportarea violentă la celălalt apare cu precădere la copiii abuzați, pe principiul „copilul abuzat devine adult abuzator”. Abuz înseamnă și când copilul este privat de elemente esențiale ale creșterii sănătoase, precum dragostea. Și atunci, acesta, devenit adult, «se servește», «își ia singur», fără să considere importantă perspectiva persoanei violate, private de libertate. Din postura unui copil privat de dragoste, adultul de mai târziu acționează «furând dragostea».”

Sursa foto: 123rf.com