Psihologul Cristina Ion-Rădulescu este de părere că „îți poți da seama dacă ești mințită din felul în care vorbește cu tine. Vezi dacă îți dă detalii despre ce a făcut cât a fost plecat (mai multe sau mai puține ca de obicei). Poate să-ți dea de gândit faptul că își ascunde telefonul sau îl ține pe silențios, își face des program cu prietenii și nu te include și pe tine”.

Schimbări de atitudine

Mai ales dacă este vorba de o aventură amoroasă, este posibil să-și schimbe stilul vestimentar, să devină brusc interesat de aspectul lui fizic, să încerce să slăbească. Poate va începe să meargă la sală, dacă nu făcea asta înainte. Ar putea deveni interesat de subiecte care până acum îl lăsau rece, în funcție de pasiunile femeii de care e atras. Dar dacă, de exemplu, a început să practice jocuri de noroc, și atunci îl vei depista destul de repede. Din păcate, semnul principal va fi dispariția banilor sau chiar a unor obiecte de valoare din casă. Poți observa cu atenție și felul în care vorbește cu tine. Atunci când ticluește o minciună s-ar putea să-i ia mai mult timp decât de obicei ca să-ți răspundă atunci când l-ai întrebat ceva. Poate pentru că încearcă să construiască o poveste și are nevoie de timp pentru a pune cap la cap toate detaliile, să-și aducă aminte ce ți-a spus până acum și să ticluiască noi căi de scăpare.

Limbajul corporal îl dă de gol

Fii atentă și la limbajul corporal. Gesturile și mimica spun mai multe despre ceea ce gândim cu adevărat decât cuvintele noastre. S-ar putea să evite să te privească în ochi, să își atingă gura, nasul sau fruntea cu mâna în timp ce vorbește. Mai poate zâmbi fals, pentru a părea sigur pe el. Îți dai seama prin faptul că nu își arată dinții sau ochii au altă expresie decât cea de veselie sau de relaxare pe care o presupune un surâs. Tonul vocii poate fi și el un indiciu. Dacă vorbește mai tare decât de obicei, s-ar putea să fie pentru că încearcă să-ți ascundă ceva. Poate da semne de nervozitate și, dacă îl ții de mână, vei simți că a transpirat. Mai poți fi atentă și la alte gesturi. Dacă ține mâinile încrucișate și are o atitudine defensivă, ar putea să fie din același motiv.

cristina radulescu-ion psihologAtrage-i atenția

„Chiar și atunci când este vorba de o relație nouă, recunoști un mincinos de la primele întâlniri: ori se pierde în detalii contradictorii, ori știe pe dinafară poveștile pe care ți le spune astfel încât nu arată nicio trăire emoțională atunci când vorbește. Dacă ai ocazia să constați inadvertențe în cele relatate, atrage-i atenția că nu suporți un astfel de comportament. Fii cu garda sus și dă-ți seama că, dacă te minte în chestiuni banale, atunci fii sigură că în ceea ce privește lucrurile importante va proceda la fel. Și într-o relație de durată, dacă l-ai prins cu mâța în sac, este bine să strângi probe sau chiar să îi faci flagrant, pentru că, altfel, nu va recunoaște. Va fabrica tot felul de pretexte numai să iasă basma curată și să îți bată ție obrazul că ți-ai permis să îl insulți suspectându-l.”

Sursa foto: 123rf.com