Nu ai cum să te pregătești sufletește pentru a face față provocărilor pe care le aduce o boală gravă a soțului. Chiar dacă știi că multe neajunsuri vin odată cu trecerea timpului și că nu întinerim, tot te ia prin surprindere. Nu ai cum să știi dinainte ce să faci. Intri în panică, iar uneori chiar te simți disperarată. Dar viața merge înainte și înveți să faci față noilor provocări.

Ai nevoie de răbdare

Dacă soțul tău a trecut printr-un accident vascular sau a avut un (pre)infarct și acum este în perioada de refacere, nu îți este ușor. Totuși, cel mai probabil, partea mai grea a trecut și lucrurile vor merge spre bine, dacă respectă recomadările doctorului. De cele mai multe ori, trebuie să-și schimbe radical obiceiurile alimentare, să facă gimnastică medicală sau să facă mișcare plimbându-se, să renunțe la fumat și la băutură. Va trebui să îl sprijini și să ai grijă de el. Chiar dacă el a devenit mai dificil, încearcă totuși să nu-l dădăcești sau cicălești. Dacă ceva te nemulțumește, spune-i pe un ton calm și nu asuma că știi exact ce gândește sau ce urmează să facă. Întreabă-l dacă îl doare ceva și ce își dorește.

cristina radulescu-ion psihologNu îl trata ca pe un bolnav

Pe lângă faptul că îl ajuți fizic, este bine să îi fii alături și sufletește și să îl încurajezi. Nu îl trata ca și cum ar grav bolnav și nu ai crede în însănătoșirea lui. ”E bine să-i fii alături, să fii empatică, să îl asiguri că are resursele necesare vindecării. Subliniază că este doar o etapă și că în niciun caz nu îl vezi ca pe un om bolnav, ci mai degrabă ca pe un convalescent care e pe cale de a se vindeca. Asigură-l că îl vei sprijini și că nu simți asta ca pe o povară. Nu te văita în prezența lui chiar dacă uneori simți nevoia să te plângi”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com