Educația pentru caracter începe de la părinți. Exemplul lor este unul important. Copilul imită felul în care ei vorbesc, se poartă, rezolvă problemele. Nu trebuie să i se spună. El vede și copiază. Dacă părinții îl învață, de exemplu, să nu mintă, iar ei îl roagă apoi să răspundă vecinei că nu sunt acasă, micuțul va face ce a văzut la ei, și nu va urma sfaturile bune. Dacă îi vede pe părinți că vorbesc urât sau sunt agresivi, așa va fi și el.
Ce ar mai trebui să învețe copiii pentru a-și forma caracterul
Un caracter puternic nu înseamnă o persoană care face doar ce vrea ea. Copiii ar trebui să învețe de mici să asculte de părinți, pentru că ei au mai multă experiență. Acest lucru este mai ușor dacă sunt educați așa de mici. Mulți părinți au tendința să fie foarte îngăduitori cu copiii mici și să nu le interzică nimic. Dar dacă încep să-i disciplineze abia după o anumită vârstă, va fi foarte greu sau chiar imposibil pentru că ei s-au învățat așa. Și în viața de adult, vor fi puși în poziția de a asculta de o anumită ierarhie. Chiar dacă sunt ei cei care conduc, capacitatea de a învăța de la altul și de a recunoaște atunci când are dreptate este una de neprețuit.
Sarcinile greu de îndeplinit îi ajută să crească
Atunci când copiii se joacă sau au de îndeplinit o anumită sarcină, nu ar trebui ca tot timpul să fie ușor. Mulți părinți au tendința să simplifice ei lucrurile, să-i lase să câștige mereu sau să le dea numai sarcini ușoare de făcut. Dar doar depășind anumite greutăți, vor putea să-și dezvolte abilitățile și, în final, caracterul. Astfel, vor avea mai multă încredere în ei înșiși și nu vor fi ușor de doborât de greutățile pe care le întâmpină.
Sursa foto: 123rf.com / Nadezhda Prokudina