Perioadele evoluției

În primii 3 ani, copilul învaţă autonomia şi să aibă încredere în cei ce au grijă de el. Urmează apoi așa-numitele perioade de opoziţie de la 3 la 4 ani, și de graţie de la 4 la 5 ani. În perioada de opoziţie își chinuie părinții și educatorii cu acel ”nu”, spus la tot pasul. Dar aceasta reprezintă nevoia afirmării personalităţii ce se naşte acum. Copilul se bazează pe relativa independenţă şi autonomie nou câştigată. Începe să aibă conştiinţa de sine prin opoziţia faţă de ceilalţi. Are nevoie să arate că este diferit de ceilalţi.

Când îl poți forma

Perioada de graţie (aproximativ de la 4 la 5 ani) este cea în care eul copilului vrea să se valorizeze şi caută aprobarea. Îi place să se dea în spectacol şi se vrea seducător pentru adultul din preajmă, dar şi pentru propria sa satisfacţie. Este o perioadă de narcisism, dar și o oportunitate de a-l convinge să facă anumite lucruri și să-și însușească anumite abilități. Acum, este mai susceptibil să facă ce îți dorești pentru că vrea să primească aprobarea ta.

Când nu se dezvoltă stima de sine

Dacă copilul nu este ajutat atunci când are nevoie, dacă nu învaţă să facă diverse lucruri, el nu va avea încredere în sine, în cei ce se ocupă de el, şi, mai târziu, în oameni. Dacă nu devine autonom, dacă nu este lăsat să facă greşeli sau este criticat, se va simţi ruşinat şi va începe să se îndoiască de abilităţile lui. Atunci când copilul primeşte afecţiune necondiţionată, exprimată atât fizic, cât și verbal, de la adulți ale optimiști și încrezători, când regulile și formele de disciplină nu rănesc sau resping copilul, acesta dezvoltă reziliență.

Capacitatea de a se adapta la condiții dificile

psiholog Anca Kosina, Centrul Medical ProVita

psiholog Anca Kosina, Centrul Medical ProVita

Reziliența este abilitatea de a face față unei situații dificile și de a reveni la starea emoțională inițială, simțindu-te la fel de bine ca înainte ca evenimentul negativ să aibă loc. Este, de asemenea, capacitatea de a te adapta la contexte dificile pe care nu le poți schimba, menținând o stare emoţională pozitivă. Orientarea spre experienţa proprie, spre independență este primul pas spre o conduită creatoare deoarece în acest mod copilul este obligat să observe, să sesizeze problema, să facă ipoteze, să compare, să adopte decizii, să comunice etc.”, atrage atenţia Anca Kosina.

Sursa foto: 123rf.com / Andrii IURLOV