Cum îți ajuți copilul să facă școală online? Nu se știe dacă în septembrie totul va reveni la normal sau veți continua cu școala online. Pentru mulți părinți, școala pe internet este o problemă. Unii lucrează de acasă și nu știu cum să-și organizeze timpul. Alții nu se descurcă nici ei foarte bine în mediul online. Există însă câteva trucuri pentru ca lucrurile să meargă mai bine. Bineînțeles, e nevoie, mai ales la început, de efort susținut din partea ta și a celui mic, dar este clar că va fi mai ușor, cu timpul.

Citește și: Învățământul online. Cum ne ajutăm copiii să învețe de acasă

Cum îți ajuți copilul să facă școală online: Program de lucru și învățat

Chiar dacă nu ai cui cere ajutorul să-ți supravegheze copilul, cu puțină creativitate și flexibilitate, poți să te organizezi astfel încât lucrurile să meargă mai bine și chiar să poți lucra de acasă. Planifică timpul astfel încât să poți sta cu copilul atunci când are nevoie de asistență. Programează pentru cel mic perioade de studiu individual și de lecții la care se pricepe în timp ce tu ai treabă. Încearcă să stabilești orele în care îl ajuți în pauzele de la muncă. Utilizează liste cu ce aveți de făcut amândoi. Tu poți uita anumite sarcini, iar el va deveni mai ușor distras dacă nu are un program clar. Totodată rutina este necesară pentru a-i asigura confortul. Prea multe variabile și lucruri noi îl neliniștesc, îl agită și fac procesul de învățare mai dificil. Totodată, lasă și ceva loc pentru neprevăzut.

Cum îți ajuți copilul să facă școală online: Amenajează spațiul copilului

Sala de clasă devine locul unde face școala online. De aceea, spațiul trebuie organizat bine. Ar trebui să fie un loc din casă cât mai liniștit, posibil o cameră separată. Este mai greu atunci când sunt mai mulți copii. În acest caz, un program strict și izolarea celui care învață trebuie respectate cu mai multă strictețe. Amenajează împreună cu el biroul și ajută-l să-l păstreze ordonat. Chiar dacă la început totul pare mai haotic, pe măsură ce se obișnuiește cu modul nou de învățare, lucrurile vor merge mai bine.

Cum îți ajuți copilul să facă școală online: Menține echilibrul

Ține cont de faptul că învățarea înseamnă mai mult decât acumulare de informații, iar lecțiile pe internet sunt doar începutul. Programul lui ar trebui să includă studiu individual, citit, exerciții, dar și învățare informală. Puteți căuta împreună materiale interactive, faceți experimente, mergeți la muzee. Pe de altă parte, materiile de la școală nu sunt totul. Participarea la activitățile casnice poate fi și ea o formă de învățare. În plus, are nevoie și de recreere, dar și de interacțiune socială. Chiar dacă nu se poate întâlni și fizic, încurajează-l să țină legătura online și în afara cursurilor cu colegii și prietenii. Pe de altă parte, prea mult timp petrecut în fața unui ecran îl obosește și-l face iritabil. Ar trebui să aibă și activități fizice în aer liber, cum ar fi să se plimbe cu bicicleta.

Citește și: Ești dependentă de internet și televizor? Și copilul tău ar putea să fie!

Cum îți ajuți copilul să facă școală online: Fii flexibilă

Uneori, copilul nu poate termina o lecție fără ajutorul tău, chiar dacă pare că e ceva ce știe deja. Dacă nu ai timp în momentul respectiv, programează un interval în care să-l ajuți și încurajează-l să persevereze. După ce va exersa mai mult, nu va mai avea nevoie de suport din partea unui adult. Cere, la rândul tău, ajutorul de la profesori sau învățătoare atunci când nu înțelegi ceva. Nu trebuie să le știi pe toate, dar poți să te pui la punct cu anumite subiecte pe care încă nu le stăpânești pentru a-ți ajuta copilul. Totuși, nu te lăsa tentată să faci tu temele în locul lui. În plus, nu uita să te relaxezi. Nu ești chemată să-i înlocuiești pe profesori și să devii tu principalul instructor al copilului tău. Faci ce îți stă în putință, nu te dai peste cap să realizezi imposibilul. Dacă tu te stresezi mai mult decât trebuie, nimeni nu va fi fericit. Vei transmite această stare și micuțului.

Citește și: Cum ajuți copilul să învețe eficient? Explicaţiile psihologului

Cum îți ajuți copilul să facă școală online: Ajută-ți copilul să devină independent

”Întâi de toate, este nevoie să-ți ajuți copilul să aibă un grad de independență în utilizarea calculatorului și, respectiv, a auxiliarelor necesare. Învață-l să printeze, să transforme pozele în pdf, să scaneze etc. Astfel, rolul tău va rămâne unul de supraveghere, nu de implicare activă în procesul de învățare. Acest lucru se va repercuta în rapiditatea cu care copilul asimilează informații si se adaptează la ce are de făcut. Verifică-i temele și orarul si învață-l să fie disciplinat în raport de termenele de predare date de profesori. Personal, am adăugat contul de e-mail al fiicei mele la mine în telefon și sunt la zi cu informațiile despre ce are de făcut. De asemenea, este bine să vorbești periodic cu profesorii (diriginte, invatatoare), astfel încât copilul să stie ca nu se poate sustrage sau, dacă o face, macar să fie cu un motiv întemeiat,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com