Mulți părinți pun foarte mare presiune pe copiii lor înainte de examene. Totuși, psihologul Tedy Creștin spune câteva lucruri pe care poți să le faci ca să îți ajuți copilul când are examen. ”În primul rând, ar fi bine să-l înțelegi, îl accepți și să-l iubești necondiționat. Nu este util pe termen scurt să condiționăm sentimentele noastre sau alte recompense de reușită. Chiar dacă pare o soluție simplă și eficientă, pe termen lung, consecințele pot fi grave, mai ales dacă este vorba de un examen important. Altfel, copilul înțelege că, de fapt, iubirea părinților este condiționată. În timp, va pune condiții și pentru ”iubirea” și ”serviciile” lui”.

Cum îți ajuți copilul când are examen. Găsiți împreună soluții simple

Ar trebui să te comporți calm și să fii concentrată pe soluții atunci când vorbești cu copilul despre criza generată de Covid sau despre examen. Spune-i despre cum se poate feri de îmbolnăvire. Căutați împreună pe site-uri oficiale despre care sunt măsurile de prevenție. Încurajează-l să-ți spună dacă nu se simte bine.

Cum îți ajuți copilul când are examen. Arată-i cum să-și organizeze timpul

În ce privește învățatul, ar fi bine să aibă o rutină. Ajută-l să-și facă un program zilnic și săptămânal, dar nu i-l impune tu. Ar trebui să includă și timp de relaxare și pentru hobby-uri, nu doar ”tocit” la materiile de examen. Nu uita și că sportul și mișcarea în aer liber (cu precauțiile de rigoare) îl ajută să-și mențină sănătatea, dar și să memoreze mai ușor informații și să fie mai puțin stresat. Totodată, ar putea să continue să contribuie la treburile gospodărești (sau să înceapă, dacă nu a făcut asta până acum). Chiar dacă are de învățat, nu e prea mult să strângă masa, să-și spele farfuria, să-și facă patul sau să-și pună rufele la spălat. Aceste activități îi vor da senzația de normalitate și îi vor dovedi că poate fi util familiei.

Cum îți ajuți copilul când are examen. Lasă-l să-și manifeste emoțiile

Școlile s-au închis o perioadă. Viața lui socială nu mai există ca înainte. Nu mai poate participa la concerte, întâlniri cu prietenii, petreceri, cursuri extrașcolare etc. E normal să se simtă dezamăgit sau trist. Poate că își face griji pentru sănătatea membrilor familiei sau chiar pentru a lui. Discutați măcar săptămânal despre cum se simte. Nu-l judeca, arată-i că-l înțelegi. Povestește-i din experiența ta, cum te-ai simțit când aveai examene. Când nu știi ce să faci, oferă-i doar înțelegere și empatie. Se va simți mai bine. Organizează și evenimente în familie, cum ar fi o seară de film, una de jocuri, una de gătit împreună ceva bun etc.

Citește și:

Cum îți ajuți copilul când are examen. Limitează-i accesul la ecrane

În ce privește accesul la ecrane, este mai complicat din moment ce o mare parte din procesul de învățământ se desfășoară la distanță. Pe de o parte, are nevoie de destindere și de conectare cu prietenii. Pe de alta, poate pierde mult timp așa și, în loc de relaxare, mai rău obosește. Există și pericolul de a lua legătura cu diverse persoane dubioase pe internet. Vorbește cu el despre site-urile pe accesează și să nu discute cu cei pe care nu-i cunoaște în viața reală. O regulă bună ar fi să nu țină telefonul sau laptopul în cameră noaptea. Altfel, e tentat să stea ore întregi online și nu se mai odihnește suficient.

Citește și: Cum îți ajuți copilul să treacă peste un eșec. Sfaturile psihologului

Cum îți ajuți copilul când are examen. Cum îl motivezi

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Dacă îi oferiți sprijinul vostru necondiționat, are loc o relaxare și o creștere a siguranței de sine. Aparent, acest comportament poate duce la lipsa concentrării sau la apariția unui comportament evitant față de examen. Copilul poate considera că-l ajutați voi dacă nu reușește, dar va duce, din contră, la rezultate pozitive. Folosiți timpul pe care-l petreceți împreună pentru a explora valorile și dorințele copilului, pentru a avea discuții sincere despre ce-și dorește în viitor. Află dacă reușita este importantă în mod real și visele și aspirațiile tânărului (nu ale părinților) depind de ea. Atunci, copilul va colabora cu voi și cu profesorii pentru a se pregăti eficient și pentru a optimiza eforturile. Astfel, el se va pregăti pentru că dorește să ia acest examen și să se bucure de rezultatul lui: cunoștințe noi, reușită profesională etc., iar nu pentru că părinții lui îl presează, îi promit ceva sau îl înspăimântă cu diferite scenarii. Tu și tatăl îl puteți ajuta cu pregătirea mesei, curățenia, cumpărarea de dispozitive și echipamente care să-l ajute să învețe sau cu pregătirea relaxării în timpul liber, pe cât posibil (filme, lecturi, sport, excursii etc.),” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com