Nu te îngrijora dacă te critica din când în când. Numai cine nu muncește, nu greșește spune un proverb. În plus, ești într-o companie bună: tot timpul cei care sunt în lumina reflectoarelor și pe care îi cunoaște multă lume sunt criticați. Dar cel mai greu este atunci când critica vine de la cineva drag.

Când tu ești prea sensibilă la critica

Ține minte că nu vrea neapărat să te supere. Uneori, tu îi interpretezi vorbele. El poate face o remarcă, din punctul lui de vedere, inocentă, pe care tu o iei drept o critica la adresa ta. Faci oare parte dintre oamenii prea sensibili la critică sau el exagerează? Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă, fii atentă la limbajul lui – nu numai verbal, ci și la gesturi și mimică. Vezi și dacă îți pune etichete (de genul: ”ești leneșă”) și te jignește sau doar încearcă să-ți sugereze moduri de îmbunătățire a ceea ce faci sau îți spune cum se simte el în raport cu acțiunile tale. Dacă te critica doar de dragul de a critica e mai greu să schimbi ceva. Îl poți ignora sau spune că te deranjează. În cazuri extreme, despărțirea poate fi singura soluție, atunci când critica este asociată cu violența fizică sau verbală.

Atunci când e și vina ta

Vezi dacă nu cumva tu stârnești critica. Motivele ar putea fi: lipsa ta de organizare nu faci ceea ce promiți că faci, faci treabă de mântuială,vrei întotdeauna să facă așa cum zici tu, țipi la el, nu ești de acord cu el în principiu, nu respecți regulile social ori, la rândul tău, și tu îl privești de sus și îl critici, etc. Pare că mare parte din lucrurile care invită la criticism sunt legate de locul de muncă, dar se aplică și în căsnicie. Dacă faci lucruri care îl deranjează, îl inviți să te critice. Încearcă să îi faci și pe plac și, totodată, explică-i faptul că tu te străduiești și să fie și el mai îngăduitor cu tine. Nu încerca să îl critici și tu, la rândul tău, pentru că veți intra într-un cerc vicios din care cu greu veți ieși.

Sursa foto: 123rf.com /  rido