Cum îți înveți copilul să fie responsabil. Oferă-i un exemplu bun

Primii care trebuie să se poarte exemplar sunteți tu și soțul tău, nu copilul. Atunci când voi deviați de la respectarea limitelor stabilite, dar lui îi cereți să le urmeze, va fi confuz. De exemplu, dacă nu este voie să mânânci în sufragerie, dar tatăl aduce castronul cu pop-corn, ronțăie la film și nimeni nu îl pedepsește (sau el nu își cere iertare și admite că a greșit auto-sancționându-se), cel mic acumulează frustrare după frustrare până la constituirea unui comportament violent.

Cum îți înveți copilul să fie responsabil. Prevenirea comportamentelor nedorite

Ca în orice domeniu, mai bine previi decât vindeci. Concentrează-te și pe lucruri care îl vor face să nu mai acționeze așa cum nu-ți dorești. De multe ori, copiii reacționează urât pentru că nu primesc atenția pe care și-o doresc din partea părinților. Atunci fac câte o boacănă și au ceea ce și-au dorit, chiar dacă sub formă de atenție negativă. Există și câteva tehnici eficiente de a preîntâmpina un comportament urât. Ele funcționează mai mult la copiii mici, dar pot fi adaptate și pentru cei mari. Este foarte eficient controlul prin atingere. O îmbrățișare a ta îl împiedică să devină agresiv și nestăpânit. Poți încerca și diversiunea: îi îndrepți atenția în altă parte. În plus, explică-i scurt și simplu realitatea situației, care sunt limitele și de ce.

Citește și: Cum să înveți copiii să respecte intimitatea celor din jur

Cum îți înveți copilul să fie responsabil. Disciplinarea e cheia

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonDisciplinarea este calea cea mai eficientă de a crește un copil responsabil. Totuși, nu aprob pedeapsa corporală sub nicio formă. Sunt multe alte modalități de a sancționa un copil. De exemplu, poți să-i iei telefonul sau tableta. Nu-i permiți joaca la consolă sau cu prietenii. Îl pui să lucreze suplimentar sau să citească în plus. Nu are voie să iasă din casă sau din camera lui pe o perioadă determinată. Îi reduci banii de buzunar sau nu-i cumperi o jucărie dorită etc. Cel mai eficient mod este să-i explici cauzele și consecințele unui anumit comportament, cu exemple. Căile de succes sunt comunicarea cu micuțul, verificarea lui și validarea lui prin acceptare,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com