Este greu să-ți înveți copilul să-și ceară iertare. Mai ușor să-ți înveți copilul să ierte, decât să-și ceară iertare. Nimănui nu-i place să admită că a greșit. La orice vârstă este greu să-ți ceri scuze, mai ales dacă nu ești obișnuit. ”În primii ani de viață, părinții sunt cel mai bun exemplu pentru copil. Dacă vede că ei își cer sincer scuze când greșesc, și el va face la fel”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Cere-ți iertare față de soțul tău, față de prieteni și chiar față de copil. Nu te da în lături să-ți recunoști erorile și să ai aceste discuții în fața celui mic. Așa va ajunge să te imite.

Citește și: Reguli vechi, valabile și în familia modernă

Cum îți înveți copilul să-și ceară iertare. Educă-l să-și recunoască emoțiile

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”La început, copilul nu are decât conștiința de sine și nu abstractizează existența altora”, explică specialistul. ”După o anumită vârstă înțelege că există și alte persoane, însă atenția rămâne îndreptată asupra nevoilor proprii. Cu cât înțelege mai devreme cum s-a simțit, ce emoții a trăit, cu atât le poate identifica mai repede la alții. Își va da seama că și alți oameni au nevoi, aspirații și trăiri. Cu cât va avea mai multe sarcini de îndeplinit, va învăța să se descurce mai bine și să le ducă la bun sfârșit. Va deveni responsabil și va învăța să-și ceară scuze dacă ceva nu merge după cum a fost planificat”.

Citește și: Trei lucruri pe care trebuie să le învețe orice copil până la 5 ani

Cum îți înveți copilul să-și ceară iertare. Trebuie să știe ce a greșit

Pentru a putea să-și ceară iertare, este esențial să știe ce a greșit. De multe ori, copiii nu-și dau seama de ce nu au procedat corect, până nu învață ce-i deranjează pe alții. De exemplu, până într-o anumită vârstă, micuților li se pare normal să folosească lucrurile pe care le găsesc în parc. ”Împrumută” fără să se gândească bicicleta altui copil și nu au nicio strângere de inimă să umble în geanta unei persoane străine pentru a lua ce le place. Nu relaizează că acele lucruri aparțin altor oameni și pare că orice văd pot atinge și lua. Pentru a-l dezvăța de acest obicei, spune-i că nu poate lua jucăriile altor copii decât dacă cere și i se dă voie. Pune-l să-și ceară scuze dacă le-a luat fără permisiune. Nu te aștepta să învețe din prima. Repetă-i de fiecare dată când se întâmplă.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com