Pshihologul Cristina Ion-Rădulescu observă că atunci când este vorba de un cuplu cu copii, întâlnim și avantaje și dezavantaje. „Pe de o parte, tinerii pot primi ajutor în îngrijirea celui mic și la gospodărie, vârstnicii nu se mai simt singuri, au o ocupație și bucuria de a-și avea nepoții și copiii alături. Dar, pe de altă parte, ar putea simți disconfort, mai ales dacă sunt bolnavi, fiind înconjurați de nepoți energici, gălăgioși și solicitanți”, remarcă specialistul. Tinerii ar putea, în acest caz să aibă grijă ca bătrânii să poată avea un timp de odihnă de care au atâta nevoie.

Educația copiilor, motiv de dispută

Cristina vede și un alt conflict mocnit într-o astfel de familie, faptul că bunicii vor uneori să-și impună opiniile în ceea ce privește educația nepoților. Psihologul îi sfătuiește să nu se amestece decât în măsura în care părinții le permit acest lucru. Sigur că au rolul lor în educația celor mici, dar nu este de dorit ca părerile lor să contrazică și să submineze autoritatea mamei sau a tatălui.

Spațiu pentru tânăra familie

Mai ales când este vorba de proaspăt căsătoriți, aceștia au nevoie de mai multă intimitate. Acum își fac propriile obiceiuri ca familie de sine stătătoare. Chiar dacă spațiul este limitat, se pot impune anumite limite, cum ar fi o cameră doar a lor, unde se pot retrage. Ar fi bine ca, înainte chiar de a se muta împreună, să stabilească anumite reguli de bază ale conviețuirii, cum ar fi cui îi revin anumite sarcini din gospodărie, cum se împart cheltuielile, cât de des vor avea invitați etc.

Sursa foto: 123rf.com