Pentru niciun părinte, faptul că cel mic nu vrea la școală nu este o veste bună. Dar s-ar putea să nu fie o problemă atât de mare pe cât ai crede. Află cum poți face față acestei provocări și îl poți scăpa de fobia de școală.

Nu îl speria

În momentul în care copilul spune că nu vrea la școală nu trebuie să reacționezi violent sau să îi spui tu ce ar trebui să simtă. Dacă îl vezi că plânge sau este supărat, nu îl îndemna: „Nu plânge” sau „Hai, zâmbește!”, ci zi-i „Înțeleg că ești supărat. Hai să vedem de ce”. Astfel, se va deschide și va spune care este problema. În momentul respectiv, încearcă să-l faci să înțeleagă că lucrurile nu sunt chiar atât de negre. La copiii mici care nu au mai fost la școală, frica poate să vină din ceea ce li se spune. Dacă tu, un membru al familiei sau educatoarea îl amenință cu „Lasă că ai să vezi tu la școală…!”, atunci el are deja o imagine negativă despre ce se va întâmpla. În acest caz, școala trebuie să i se prezinte într-o lumină mai favorabilă.

Aliază-te cu profesorii pentru a trata fobia de școală

O altă problemă pe care o poate avea copilul este cea de socializare cu colegii. El are nevoie să facă parte dintr-un grup și să se simtă valoros. Mai ales pentru adolescenți, faptul de fi prețuiți în mediul lor este foarte important. Dacă nu-și face prieteni sau chiar este bătut ori batjocorit de către colegi, atunci nu își va mai dori să meargă la școală. Totodată, dacă profesorul îl bruschează sau îl ridiculizează, ar putea să aibă aceste probleme. Se mai întâmplă și la trecerea dintr-un ciclu în altul sau la schimbarea școlii, copilul să se adapteze mai greu. Părintele ar trebui să ia legătura cu învățătorul sau cu dirigintele și cu consierul școlar. Împreună ar putea stabili un plan ca să îl ajute să se adapteze. Profesorul îi va da mai multă atenție și îl va implica în activități de grup. În general, ar trebui să se încerce rezolvarea problemei și nu mutarea copilului la altă școală, pentru că astfel va învăța să fugă de obstacole.