Dacă și tu speri că alesul inimii tale va ajunge să fie, cu timpul, mai aproape de idealul tău, veștile nu sunt atât de bune. Psihoterapeutul Tedy Creștin este de părere că ”un om se poate schimba oricând, dar, după o anumită vârstă, este deja format și e mai dificil. Pe termen scurt, poate evolua superficial. Schimbările de durată pot fi obținute doar dacă și partenerul are motivația necesară. De exemplu, vrea să meargă la sală pentru a fi sănătos și ca să arăte bine sau dorește să te ajute pentru că el consideră că este corect să împărțiți treaba”.

Iubirea îl motivează să se schimbe

Pentru ca rezultatul să fie unul pozitiv, este nevoie să iei în considerare și așa-numitul ”cont de afecțiune”, spune psihoterapeutul. Acesta seamănă cu un cont la bancă, în care partenerii depun în mod constant gesturi de dragoste, cuvinte frumoase, zâmbete, îmbrățisări, servicii făcute unul altuia, cadouri etc. Atunci când acesta este plin, este ușor să-i ceri iubitului tău ceva sau chiar să treceți cu ușurință peste o ceartă – ceea ce ar echivala cu o retragere a unei sume. Dar atunci când contul este gol, va fi mai greu ca soțul să accepte să îl critici. ”Orice schimbare implică eforturi și, implicit, retrageri din contul de afecțiune, dar dacă acesta este suficient de mare, iar dorințele celuilalt sunt explicate și acceptate, relația va rezista. Pe termen lung, aceste modificări vor alimenta și mai mult contul de afecțiune. Este ca o procedură medicală care aduce durere pe termen scurt, dar produce beneficii pe termen lung”, spune Tedy Creștin.

Odată la șapte ani, schimbare toatală în organism

Biologii spun că, odată la șapte ani, celulele corpului nostru sunt total înlocuite. Deci, suntem, practic, oameni noi. Și dacă oricum ne e dat să ne schimbăm, de ce nu am face-o în bine? Problema cu mulți dintre noi este că ne lenevim așa că ajungem să involuăm în loc să evoluăm. Poți să îți propui să alegi să te dezvolți personal, dar nu îți poți forța partenerul să o facă. Dar i-ai putea spune ce ai vrea tu să faci și să îl rogi să te sprijine. Întreabă-l cum ar vede viitorul și ce și-ar dori pe termen lung. Încurajează-l atunci când vezi mici modificări în bine și nu spera să fie dintr-o dată (sau vreodată) perfect. O zicală spune că desăvârșirea nu o întâlnești decât la cimitir. Cu toții suntem oameni și, atâta timp cât trăim, avem defecte – unele mai deranjante, altele mai suportabile. Învață să mai treci cu vederea anumite aspecte sau să accepți ceea ce nu poate fi altfel și, chiar dacă e supărător, e suportabil.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Nu îl critica

O soție care vrea să își determine bărbatul să evolueze ar trebui să evite criticismul, ironia acidă, sarcasmul sau sfaturile prin care arată că îl privește de sus. Acestea produc blocaje în comunicare, iar el începe să se poarte defensiv. Pentru a avea un efect pozitiv, ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea unor obiceiuri bune și pe încurajarea lor, atunci când el le manifestă. Este util să comunice eficient și să încerce să înțeleagă și punctul de vedere al partenerului atunci când își exprimă sincer punctul de vedere față de acțiunile lui. În general, el are nevoie de înțelegere, acceptare și încredere în sine înainte de a iniția schimbarea. În plus, dacă îi cunoști punctele tari (pentru care te-ai și îndrăgostit de el), ești într-o relație care duce spre niște scopuri comune, care îți porvoacă plăcere și bucurie, dar și un sentiment de împlinire pe termen lung, poți să îi accepți și anumite defecte.”

Sursa foto: 123rf.com