Chiar dacă încă nu a învățat să meargă, mușchii bebelușului au nevoie de exercițiu pentru a se dezvolta. Apoi, pe măsură ce crește, tentațiile sunt mari: calculatorul și televizorul sunt metode facile de petrecere a timpului liber, iar joaca afară a devenit un lux. Părinților le este frică să îi lase singuri în parc, dar nu au nici timp ca să îi însoțească. O soluție ar fi să îl înscrii să practice un sport încă de la patru-cinci ani.

Preferințele alimentare moștenite

Pare că cel mai greu este să îi formezi obiceiul de a se hrăni sănătos. Psihologul Bogdana Bursuc spune că „preferințele alimentare au o componentă genetică care ține atât de familia din care face parte cât și de întreaga umanitate. Astfel, avem tendința de a prefera alimentele cu un conținut caloric ridicat, din timpurile în care mâncarea nu era atât de accesibilă și trebuia să ne facem rezerve energetice pentru următorul moment în care se va găsi hrană”.

Educația, rol important pentru alegeri corecte

Dar dorința de a consuma un aliment sau altul se mai poate și educa. Chiar și prin ceea ce consumă mama în timpul sarcinii și al alăptării – pentru că și așa va deprinde anumite gusturi care se transmit, dar mai ales după ce începe diversificarea. „Dar în acest moment intervin două impulsuri contraproductive”, remarcă psihologul. „Cei mari au tendința de a le impune cu forța copiilor hrana sănătoasă, efectul fiind mai degrabă negativ. Iar alți părinți îi lasă să aleagă, fără să încerce să le mai introducă feluri noi dacă aceștia le refuză o dată. Bineînțeles că nici acest demers nu este unul bun”.

Sursa foto: 123rf.com