Da, e foarte frumos să mergi la petreceri, să te întâlnești cu oameni pe care nu i-ai mai văzut de mult… Dar ce faci cu micuțul tău vorbăreț, pentru că ți-e teamă de ce ar putea să facă sau să spună! Gafele par să fie domeniul în care excelează…

De la a-i spune soacrei ce ai zis despre ea acasă și până la a observa în gura mare ce grasă e verișoara Mimi, copilul tău le bifează pe toate cu zâmbetul pe buze. Pa lângă asta, nu ai nicio garanție că în cele câteva ore în care veți fi în vizită sau veți primi oaspeți micuțul se va comporta impecabil.

Reguli și recompense ca să stea cuminte la petreceri

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu te sfătuiește ca, înainte să înceapă sarabanda vizitelor, ”să îi Cristina Radulescu-Ion psihologvorbești copilului tău despre reuniunile de familie ca despre un joc sau o piesă de teatru în care fiecare joacă un rol” și îi vei spune și ”care este comportamentul dezirabil pe care el trebuie să-l adopte în aceste împrejurări”. Stabilește un mic set de reguli și de recompense. Ar trebui să nu țipe, să nu se bată sau să se certe cu alți copii, să nu arunce pe jos mâncarea etc. Dar nu îl îngrădi totuși foarte tare, pentru a apuca să se bucure de sărbătoare și pentru că, dacă îi dai prea multe reguli, sunt șanse mici să le respecte pe toate. Poate va uita chiar ce este esențial. Iar recompensele ar fi bine să nu fie dulciuri, pentru că, oricum, va primi mult prea multe în această perioadă. Ai putea să îi promiți că îl vei duce într-un loc în care și-ar dori să meargă. Chiar și a te juca cu el o oră ar putea fi pentru el o bucurie. Iar pedepsele ar putea fi, de exemplu, mai puțin timp petrecut la calculator sau televizor.

Sursa foto: 123rf.com