La baza unei bune conviețuiri stă cunoașterea celuilalt. Trebuie să-ți și pese de ce îi place lui și este important pentru el. În plus, ar trebui să fii împăcată cu faptul că libertatea este un drept pe care fiecare partener îl are, nu pe care trebuie să-l câștige într-o relație”, spune psihoterapeutul Lavinia Țânculescu adăugând că aceste atitudini pot fi esențiale pentru a trece peste momentele dificile în care nu ești de acord cu partenerul.

Nu îți impune tot timpul părerea

Specialistul este de părere că „vei pierde din start dacă te gândești că soțul tău ar trebui să facă ce vrei tu”. Chiar dacă ai reuși printr-un tertip sau altul să îl convingi, rezultatul pe termen lung va fi „frustrarea lui mereu crescândă și sentimentul că este prizonier în această relație”. Își va dori libertate și deznodământul va fi unul previzibil: părăsirea cuplului – fie în fapt, fie doar se va îndepărta de tine, până la punctul de a fi împreună, dar a trăi vieți separate.

Pierzi când câștigi tot timpul

Multe femei nu realizează consecințele pe care impunerea în forță a propriei voințe asupra partenerului și fac din această tendință un mod de a fi”, observă Lavinia. „Și mulți bărbați, din diverse motive, acceptă acest statut, dar interior își construiesc lumi ideale, în care ei conduc, ei vânează, ei iau inițiativa, ei propun, ei sunt activi, ei apără legi. Unul dintre cele mai bune indicii sunt „pasiunile” respectivului bărbat sau modurile în care alege să-și petreacă timpul liber”. Evident, o va exclude pe soție din preocupările sale, alegându-și hobby-uri cât se poate de diferite de ale ei și va găsi diverse motive să stea cât mai mult departe de ea.

Dimplomația, cea mai bună soluție

Soluția ar fi sinceritatea și stăpânirea de sine. Dacă, de exemplu, vrei să te ajute la treburile casnice nu îl cicăli și nu îi spune pe un ton poruncitor ce să facă. În schimb, îl poți ruga frumos și spune, de exemplu: „vrei să speli tu vasele, ca eu să am timp să gătesc ceva bun?”. Important este să îi transmiți ideea că nu stai degeaba în timp ce doar el muncește. Ai mai putea propune să faceți ceva ce vă place amândurora după ce terminați – astfel tu având mai mult timp. În cazul în care aveți de luat o decizie importantă și ideea ta ți se pare mai bună, discută cu el și adu-i argumente solide, dar nu lăsa impresia că vrei să îți impui dorința. Lasă-l pe el să ia decizia finală și s-ar putea să ai o surpriză plăcută. În plus, liniștea și buna înțelegere vor fi asigurate.

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu@thewings.ro

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu @thewings.ro

Sinceritate și răbdare

Există situații în care tu îți dorești foarte mult ceva, iar partenerul tău nu. Îi poți comunica fără intenții ascunse ce anume vrei, de ce este important pentru tine și că ți-ar plăcea ca el să îți fie alături. De aici încolo, intervine voința lui proprie și capacitatea sa de a face compromisuri, bucuria lui de a te vedea mulțumită. Dacă însă cererea ta nu rezonează cu posibilitățile sau dorințele lui, cea mai bună soluție este să nu acționezi în forță (să faci presiuni sau să îl șantajezi), ci să aștepți în liniște acel moment în care acea dorință se va înscrie și pe agenda lui. Dacă, însă, respectivul moment nu va veni niciodată și tu nu poți accepta acest lucru, ai alte două opțiuni: să înțelegi că unii oameni se înțeleg bine tocmai datorită diferențelor dintre ei sau să te gândești că ai putea face o alegere mai bună fiind lângă altcineva.

Sursa foto: britneyhiggsphotography.com