Poate ți-ai dorit să fii actriță sau cântăreață, dar ai ajuns contabilă? În prezent, îți înscrii fetița la cursuri de teatru sau de muzică și o pui să exerseze câteva ore pe zi? Dacă te găsești în situația asta, oprește-te un pic să reflectezi care e cu adevărat talentul copilului tău.

Observă ce îi place mai mult copilului tău să facă. Poate a moștenit talentul și dorința ta de a fi pe scenă sau poate că un alt drum i se potrivește mai bine.

cristina radulescu-ion psihologUrmărește-i joaca

Poți să observi ce talente speciale are copilul chiar de când este foarte mic. ”Urmărește cum și de-a ce se joacă. Desenează tot timpul? Planșele lui sunt bogate in detalii, organizate și colorate frumos? E clar că e pasionat de arte plastice”, observă psihologul Cristina Ion-Rădulescu care te sfătuiește să-l înscrii la un curs în domeniul preferat (există și unele gratis). ”Dacă va dedica mai mult timp acestei activități vei vedea rezultatele și vei reuși să-ți răspunzi la întrebări cum ar fi: e talentat? Îi place? Cum își poate dezvolta această latură a personalității sale?”.

Muncă și motivație

Chiar dacă ai descoperit că are o înclinație specială, învață-l că asta nu e totul. De multe ori, persoane mai puțin talentate, dar care dedică mult timp exercițiului, reușesc mai bine decât cei care par să aibă un dar natural. Zicala cu ”1 % inspirație, 99 % transpirație” se poate aplica în orice domeniu. Contează și profesorii pe care îi are și metodele de educație. Motivația este și ea importantă. Dacă micuțul tău își dorește cu adevărat ceva, va munci pentru acel lucru cu entuziasm și rezultatele bune nu se vor lăsa așteptate prea mult. Nu îi lăuda neapărat talentul natural pe care îl are, ci efortul, pentru că așa se va obișnui să se străduiască pentru a obține rezultate. Va mai greși pe parcurs, dar important este rezultatul final. Cei care reușesc sunt cei care nu se dau bătuți.

Sursa foto: 123rf.com