”Emoțiile primei zile de școală sunt mai ușor de gestionat dacă reușești să îi creezi copilului așteptări pozitive”, spune psiholgul Cristina Ion-Rădulescu. Povestește-i că va fi mult mai interesant decât la grădiniță. Va întâlni alți copii și își va face prieteni noi. Poate există și un afterschool cu activități interesante care să îi trezească atenția și să meargă cu plăcere.

Arată-i partea plină a paharului

”Încurajează-i curiozitatea și învață-l să vadă partea plină a paharului, însă fără a-l manipula, spune psihlogul și dă următorul exemplu: nu îi spune că învățătoarea va fi mai simpatică decât educatoarea (nu ai cum să garantezi asta), însă poți fi sigură că va învăța multe lucruri noi. Eu chiar i-am spus fiicei mele ca vor fi si momente când învățătoarea va țipa la ei, dar că putem să îi justificăm comportamentul prin faptul că sunt mulți copii și majoritatea sunt gălăgioși”.

Sprijină-l discret

Dacă începe liceul, apar alte griji: cum se va descurca cu alți profesori (de obicei, mai exigenți decât în școala generală) și cu materiile mai grele, având mai mult de învățat, ce prieteni noi își va face și dacă nu cumva va fi tentat să încerce tot felul de lucruri interzise, din cauza anturajului nou și a faptului că acum are mai multă libertate. Și drumul către liceu poate fi o problemă. Dacă până acum a mers la o școală aflată aproape de casă și nu făcea mai mult de cinci minute până acolo, liceul ales este, în multe cazuri, mai departe. Va fi nevoit, probabil, să schimbe chiar mai multe mijloace de transport. Oricum, până la această vârstă ar fi trebuit să învețe să se descurce și să se ferească de eventualele pericole. Dar oricum, schimbarea este una neplăcută și va fi mai greu să se adapteze noilor condiții. Ai putea să-i dai vitamine pentru a putea face față mai bine provocărilor. Întreabă și pediatrul ce te sfătuiește.

Sursa foto: 123rf.com