Pentru a-l face pe copilul cel mare să treacă mai ușor peste această perioadă ar fi bine să ”discuți cu el punând accentul pe neputința bebelușului și pe nevoia lui de ajutor, evidențind și lăudându-i capacitatea de a-și purta singur de grijă. Această informație îl va face și pe el să își dorească să îi fie de folos micuțului și să se simtă important dacă poate să ajute într-un fel”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. ”Firește că nașterea unui frate mai mic este un prilej de frustare pentru cel mare”, susține psihologul, adăugând că ”acest sentiment poate fi perceput diferit în funcție de personalitatea lui, dar și în strânsă relație cu modul în care părinții gestionează problema. Este foarte important să înveți să deslușești manifestările copilului, să citești ce se ascunde în spatele manifestărilor negative și să nu le accentuezi.”

La ce te poți aștepta

Este și o perioadă grea pentru tine. Vei fi mai ocupată ca de obicei, ceea ce se va reflecta și în timpul petrecut cu primul copil. Acesta ar putea avea diferite manifestări și în funcție de vârsta pe care o are. Dacă nu a început să vorbească bine, nu va putea verbaliza ceea ce simte, așa că pot apărea diverse comportamente de regresie, prin care revine la etape mai vechi prin care trecuse deja. Ar putea să reînceapă să-și sugă degetul, să vrea să bea și el din biberon, să ”uite” să folosească olița și să gângurească într-un efort disperat de a-ți capta atenția. Copiii mai mari își pot exprima sentimentele prin diverse comportamente care îți pun răbdarea la încercare, cum ar fi crizele de nervi sau refuzul de a mânca. Dar aceste manifestări vor fi de scurtă durată.

Cum îl ajuți

Partea bună atunci când primul copil e ceva mai mare este că îl poți preveni și îi poți explica ceea ce va urma. Implică-l activ în pregătirea pentru venirea pe lume a bebelușului. Lasă-l să aleagă (pe cât posibil) elemente de mobilier pe care le cumpărați pentru micuț. Acest lucru va fi important mai ales dacă vor împărți dormitorul. Cumpără-i și lui un cadou special pe care ar putea să-l împartă cu fratele mai mic, cum ar fi o carte, o jucărie sau un scăunel special pentru el în care poate sta atunci când tu îl hrănești pe cel mic. Ai putea să-l încurajezi să confecționeze un dar special pe care să-l ofere bebelușului. Citește-i cărți sau povestește-i despre ce înseamnă să aibă un frate mai mic. Chiar dacă nu a început încă să vorbească bine, explică-i ce se va întâmpla. Înțelege mai multe decât crezi.

cristina radulescu-ion psihologAșteptări pozitive

”Este important să creezi așteptări pozitive în ce privește viața cu un frățior mai mic, să pui accent pe avantajele pe care le va avea (un partener de joacă, un prieten de încredere etc.). Înțelege-i eventuala gelozie și confirm-o ca pe un sentiment normal. Învață-l totodată să și-o gestioneze. În fond, ea vine din sentimentul că este cumva amenințat. Uneori, teama poate avea chiar fundamente reale. De aceea, părinții trebuie să-l asigure pe copilul cel mare că îl iubesc și să-l facă să aștepte fără frică venirea bebelușului. În ultimele luni de sarcină, mama trebuie să încurajeze și să facă tot posibilul ca tatăl să-și consolideze relația cu primul fiu sau fiică. Astfel, în momentul nașterii și imediat după, nu va trăi sentimentul de abandon, doar pentru că mama nu poate fi la fel de empatică și de receptivă la nevoile lui.”

Sursa foto: 123rf.com