Nășia e o ”instituție” religioasă, pentru că este legată de botezul copilului sau de nunta în biserică, dar este și o legătură socială. Uneori se întâmplă să aibă și un anumit grad de rudenie, dar alteori sunt doar prieteni, dar care devin astfel rude.

Gândește-te bine

Cum să iei hotărârea de a fi nașă sau cum să te gândești pe cine să pui naș? Gândește-te că, la modul ideal, este o relație pe viață. Nu trebuie doar să dai bine în pozele de la botez și de la nuntă, să primești felicitări de la zeci sau sute de necunoscuți și să lași un dar consistent, ci vei fi alături de fini pe termen lung. Sunt ei niște oameni cu care te înțelegi? Îți place să petreci timp cu ei? O altă atribuție tradițională a nașilor este cea de sfătuitor. Ai putea să te întrebi și dacă ai suficientă experiență pentru acest rol și dacă ei te stimează suficient pentru a lua aminte la ceea ce spui tu. Dacă urmează să fii nașă de botez, contează să te înțelegi bine cu părinții micuțului și ei să dorească să țină legătura cu tine pentru a putea avea o relație cu finuțul.

Ce ai putea face

Dacă locuiești în apropiere (sau atunci când mergi în vizită), mergi cu finul de botez la biserică și împărtășește-l. Când a crescut povestește-i despre sfântul al cărui nume îl poartă. Scoate-l în oraș și discută cu el despre ce îl preocupă. Mai ales la adolescență poți fi de un real ajutor părinților. Poate că trece printr-o perioadă de rebeliune, în care mai degrabă ascultă de un alt adult care nu îl cicălește și care îi oferă sprijinul într-un mod mai relaxat.

  • Nu uita să-l feliciți la aniversarea botezului sau de ziua numelui. Vizitează-l atunci când poți sau dă-i un telefon. Poți alege și cadouri care să aibă legătură cu viața spirituală – cum ar fi o icoană, o Biblie sau cărți despre credință, metanii de pus la mână etc.
  • Păstrează legătura cu finii de căsătorie. Pe lângă tradiționalele mese, puteți petrece timp împreună într-un mod în care să vă facă tuturor plăcere. Poate aveți pasiuni comune sau călătoriți împreună.
  • Fii alături de ei atunci când trec prin momente grele și, dacă se ceartă, încearcă să fii cât mai obiectivă și să nu iei partea nici unuia. Ar fi bine să se implice și soțul tău și să vorbiți tu cu ea și el cu partenerul. Dacă situația pare a fi complicată, puteți cere și sfatul unui psiholog specializat în probleme de cuplu.

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu@thewings.ro

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: [email protected]

Îndrumare spirituală

”A deveni nașul unui copil presupune conectarea dintre cei doi la nivel spiritual. Dacă părinții biologici sunt cei care i-au dat viață în trup, nașii de botez sunt cei care sunt responsabili pentru îndrumarea spirituală a micuțului. Aceștia nu trebuie neapărat să fie căsătoriți și nu e nevoie să fie doi, ci poate fi doar unul singur. Este însă obligatoriu ca părintele spiritual să nu fie copil la rândul său adică lipsit de maturitate. El trebuie să fie un ghid capabil să îl inițieze în aspecte ce țin de relația cu Dumnezeu, cu pricipiile morale, de care, în principal, se vor ocupa și părinții. Din acest motiv, ar trebui să aibă macar câteva din următoarele calități: să fie un bun sfătuitor, înțelegător, profund, rabdător, atent, matur, stăpân pe sine.”

Sursa foto: Alexei Dushutin / For MT / http://www.themoscowtimes.com