„Dacă un cuplu nu poate avea copii, nu este cazul să intre în panică. Nu este ca și cum relația lor nu are nicio valoare”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Cei doi ar trebui să învețe să își găsească împlinirea în relația lor. Am putea zice că și în cazul cuplurilor care au copii, cele mai reușite sunt cele care aveau o legătură solidă și înainte de apariția lor.

Stres major

Diagnosticul de infertilitate e unul extrem de îngrijorător pentru cei mai mulți, generând un stres echivalent unui deces în familie. Dar impactul asupra fi ecăruia poate varia, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi cât de mare este dorința de a avea copii, experiența personală de viață, ce spune cultura din care faci parte despre cuplurile infertile, dar și ce părere au familia și prietenii apropiați. Despre „gura lumii”, psihoterapeutul remarcă faptul că „nimeni nu este imun la ea. Însă este bine să fi m conștienți că persoanele băgărețe ne vor judeca chiar și dacă avem copii. Atunci vor fi nemulțumite de cum îi creștem. Ar fi bine ca partenerii să conștientizeze presiunea socială și să aleagă din ce li se spune doar ce este cel mai bine pentru ei”.

Așteptări, stres și speranță

Și procedurile medicale pentru infertilitate sunt o sursă mare de stres. Tratamentele agresive o infl uențează pe femeie nu numai fi zic, ci și psihic. Poate trece prin stări de nesuportat, poate fi mai irascibilă sau depresivă. Partenerul ar trebui să o susțină, dar poate ajunge și el la capătul răbdărilor. În plus, chiar dacă investigațiile și tratamentele sunt mai puțin dure pentru el îi pot provoca emoții negative. Diagnosticul de infertilitate îl doare uneori mai tare pe el, pentru că pare că i se neagă chiar faptul că e bărbat. Se poate simți neputincios. Toate acestea sigur vor infl uența negativ viața de cuplu. Se mai adaugă difi cultățile fi nanciare (tratamentele nu sunt deloc ieftine) și tabloul e complet. Ar fi bine să știți de la început în ce intrați și să încercați să vă înarmați cu răbdare și optimism. Luați din când în când o pauză în care să nu vă mai gândiți la problema voastră – o vacanță sau doar o seară în care să vă bucurați împreună. Luați în considerare și soluția adopției. Nici ea nu este ușoară și lipsită de stres, dar vă poate readuce speranța.

Metode de a supraviețui

Ar fi bine să vă simțiți împliniți în relația voastră oricare ar fi situația. Iată câteva sugestii care să vă ajute:

✽ Comunicați liber unul cu celălalt. Spuneți sincer ce aveți pe sufl et, nu vă ascundeți în spatele a ce credeți că ar trebui să vă comunicați.

✽ Realizați că nu există un mod anume de a vă simți. A veni în contact cu sentimentele tale te poate face să te înțelegi mai bine și să îți dai seama de ce ai nevoie. Îi poți spune și partenerului cum te poate ajuta.

✽ Recunoașteți diferențele psihologice dintre bărbați și femei și modul vostru special de a reacționa la situația în care sunteți. Dacă e nevoie, apelați la sfatul unui specialist. Ajută și să discutați cu familii care au trecut printr-o situație asemănătoare și vă pot împărtăși cum au ajuns la echilibru.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

MATURITATE ȘI DĂRUIRE

„În paralel cu explorarea alternativelor, tratamente sau adopție, partenerii își pot examina din nou relația. Au fost și sunt fericiți în prezent? Scopul lor suprem a fost să aibă copii? De ce își doresc atât de mult asta? Care este scopul final? Unele cupluri înțeleg pe parcurs că urmașii nu sunt o poliță de asigurare pentru bătrânețe și nici niște jucării frumoase din propria noastră vitrină. Nu toate familiile care au copii sunt împlinite și fericite. Unii i-au făcut fără a avea maturitatea necesară și suferă din această cauză. Un cuplu care a ajuns la acel grad de dorință și maturitate necesar creșterii și educării unor copii își poate da seama că poate face asta și prin adopție sau prin implicarea în programe sociale de ajutorare a orfanilor sau a minorilor care provin din familii defavorizate.”