Pregătește-te din timp să împaci certăreții

”În nicio familie nu e totul roz ca în reclame”, observă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. ”Acolo unde sunt mai mulți oameni adunați există frustrări, intrigi și certuri. Dacă trebuie să faci față unei situații conflictuale la întâlnirea cu rudele, încearcă să te pregătești anterior”.

Nu face anticipări negative

”Caută, totuși, să eviți anticipări negative de genul «mătușa X sigur va aduce vorba de lucurul acela șiCristina Radulescu-Ion psiholog ne vom certa». Aceste gânduri nu fac decât să accentueze starea de tensiune. Mergi pe principiul: nu-ți bate capul de două ori cu aceeași problemă – o dată acum și o dată atunci când se întâmplă”, spune psihologul. Dacă nu ești implicată în conflict, străduiește-te să fii calmă, echilibrată și să nu fii părtinitoare. Încearcă să îi calmezi și pe ceilalți făcând apel la simțul umorului (dar nu la ironie). Găsește aliați, destinde atmosfera cu glume sau cu povestiri amuzante. Dacă se încing spiritele, roagă-i să își țină în frâu frustrările până la întâlnirea următoare, care să fie strict pentru rezolvarea amiabilă a litigiilor. Dacă te simți în stare, te poți oferi să o găzduiești.

Evită subiectele sensibile

Nu crea animozități fără a fi necesar. Evită (și instruiește-i pe ai tăi să evite) subiectele care i-ar putea supăra pe alții. Chiar nu e nevoie să o chestionezi pe eterna fată bătrână a familiei dacă și-a găsit pe cineva sau pe vărul nehotărât când se va însura cu prietena lui. Nu e cazul nici să răscolești durerea unui cuplu infertil întrebând din senin ”pe când un bebeluș?” sau să adâncești cuțitul în rană unchiului rămas șomer la 50 de ani sugerându-i site-uri cu locuri de muncă. Probabil că deja caută ceva, dar mai mult ca sigur că e foarte greu. Totodată, dacă știi că există oameni cu păreri politice foarte diferite și sunt în stare să se certe pentru că ceilalți nu le împărtășesc opiniile, nu deschide acest subiect sau încearcă imediat să-l schimbi dacă apare.

Sursa foto: 123rf.com