Ține minte că aceasta este doar o perioadă prin care aproape oricine a trecut și este doar temporară. Cu toate acestea, „orice despărțire implică o perioadă de «doliu»”, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. În acest timp, treci, succesiv prin stări de negare, de revoltă, de tristețe, pentru ca apoi să poți ajunge să îți accepți situația și să mergi înainte pe un drum nou.

Nu idealiza relația trecută

Psihologul observă că, la început, „te poți simți vinovată, îți amintești doar ce a fost frumos din relație, ai așteptări optimiste și crezi că vă veți împăca. Uneori, chiar faci compromisuri în acest sens, dar la mari speranțe, dezamăgirile pot fi pe măsură.” Cristina Ion-Rădulescu spune că, pentru că există tendința de idealizare a fostei relații, recomandă clientelor aflate în această situație să țină un jurnal în care să noteze și trăirile frumoase, dar și pe cele negative pe care le-au avut. Rândurile scrise o vor ajuta pe femeie să vadă lucrurile în mod realist atunci când va avea tendința să idealizeze trecutul.

Plângi, dacă simți nevoia

Ține cont că în perioada de după despărțire, vei trece prin diverse trăiri pe care nu este bine să le reprimi. Psihologul te asigură că este absolut normal să te simți tristă, poți să plângi dacă îți vine sau chiar să fii furioasă. Cu timpul, dacă nu te agăți de trecut, durerea va dispărea de la sine. Este important ca, oricum ar fi decurs despărțirea, să nu îi păstrezi pică fostului iubit. Chiar dacă nu mai vorbești cu el și nu veți discuta despre asta, este bine să îl ierți în adâncul sufletului tău. Astfel, poți începe o nouă relație fără să fii „bântuită de fantomele trecutului”.

Susra foto: 123rf.com