Fie că este vorba de o moarte bruscă sau de o boală îndelungată, moartea partenerului este un șoc. Și boala grea aduce emoții intense. Stilul de viață se schimbă. Femeia se simte copleșită și anxioasă în ce privește viitorul. Cum faci față morții partenerului? ”Peste o astfel de experiență nu prea poți să treci. Înveți doar să trăiești cu ea și să te readaptezi la un stil de viață cât mai echilibrat”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

 

Cum faci față morții partenerului. Moduri de a reacționa

Chiar dacă boala partenerului este o încercare grea, despărțirea prin moarte este un șoc pentru oricine. Nu există un mod ”corect” de a acționa atunci când îți pierzi soțul. Poți te simți șocată, cu inima frântă sau anxioasă. Te-ai putea simți vinovată că nu i-ai arătat suficientă dragoste la timpul potrivit. Ai putea simți revoltă față de medicii care nu au făcut suficient sau chiar față de Dumnezeu. Poate vei plânge sau nu. Fiecare are un mod unic de a reacționa într-o astfel de situație.

Cum faci față morții partenerului. Durerea doliului

”Dacă decesul partenerului intervine brusc și neașteptat, e cu atât mai greu de gestionat. Oricum ar fi, un travaliu de doliu durează între 6 luni și circa un an. Ce depășește această perioadă începe să aibă accente patologice. Cel mai greu de gestionat este lipsa reperelor, a direcției și a activităților care includeau prezența partenerului. Obișnuința lucrurilor pe care le făceați împreună doare și macină în fiecare moment”, observă specialistul.

Citește și: Oare mai poți iubi din nou? O nouă relație după moartea partenerului sau după un eșesc în dragoste

Cum faci față morții partenerului. Drum spre vindecare sufletească

Recomand consiliere psihologică pentru perioada de doliu. Încurajez persoanele să vorbească despre pierderea lor ca să-și poată exterioriza trăirile. Ar fi bine să păstreze sau să înceapă să construiască o rețea socială activă care să ccuprindă prieteni, rude, cunoștințe cu care să interacționeze. Se poate înscrie în grupuri de suport, cum ar fi ”Există viață după doliu”.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonÎn plus, voluntariatul ajută foarte mult, pentru că te ajută să vezi și problemele altora. Vei da dovadă de empatie. În același timp, și celălalt este receptiv la suferința ta. Fă sport sau mergi mult pe jos. Caută activități care să-ți distragă atenția de la durere. Învață să te descurci singură. Păstrează legătura cu rudele defunctului și ajutați-vă reciproc. Chiar dacă au existat și animozități, în prezent trec și ei prin aceeași traumă. Soluționează aspectele legate de succesiune. Respectă datinile referitoare la pomeniri. Acestea sunt denumite în psihologie rituri de trecere. Ajută foarte mult creierul să trecem prin toate etapele doliului și ne parcurgem drumul spre vindecare,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com