Somnul înterupt iscă tensiuni

 Dintre cei 2.000 de adulți care au participat la studiu, 85% consideră că relația ar merge mai bine dacă partenerul ar putea să-și rezolve problema legată de sforăit, iar 55% au declarat că sforăitul le-a afectat și viața sexuală. De asemenea, partenerii persoanelor care sforăie au confirmat că se simt iritați, supărați și recunosc că fac greșeli la serviciu, deoarece nu se pot odihni cât trebuie în timpul nopții.

Ce e de facut?

Atenție la greutate! Este prima măsură anti-sforăit pe care trebuie să o ia o persoană supraponderală. Soluția: mâncare sănătoasă, porții mici și mai multă mișcare.

Renunță la fumat

Consumul de țigări reprezintă unul dintre motivele care duc la apariția sforăitului.

Fără alcool seara

Pentru ca alcoolul produce o relaxare excesivă a musculaturii din pereții căilor aeriene și acestea nu mai sunt menținute larg deschise, nu se recomandă consumul de aclcool cu mai puțin de patru ore înainte de culcare. Ai grijă la poziția în somn. Dormitul cu fața în sus favorizează sforăitul. Atenție la poziția corpului, dar și la înălțimea corectă a pernei.

Intervenția cu laser

Uvulo-palato plastia cu ajutorul laserului este o intervenție relativ simplă și destul de frecvent practicată. Se poate face cu anestezie locală și durează cam 30 min. Uneori este nevoie de 5-6 intervenții pentru a se ajunge la un rezultat cât mai bun, însă refacerea este destul
de rapidă.

Știai că…

…aproximativ 40% din populația României sforăie?

…bărbații și bătrânii sunt cele mai afectate persoane?

…în jurul vârstei de 30-35 ani sforăie 20% dintre bărbați și 5% dintre femei?

…după 60 ani sforăie 60% dintre bărbați și 40% dintre femei?

…90% dintre zgomotoșii nocturni sforăie 4 nopți pe săptămână?

Sursa foto: thinkstockphotos.com