Încearcă să înțelegi persoanele dificile

Poate că ai o mătușă cu care nu te poți înțelege sau un bunic care îți scoate el ție peri albi. Este foarte greu, dar încearcă să înțelegi persoana respectivă. Poate că nu a avut o viață tocmai ușoară, poate experiențele din trecut și-au pus amprenta asupra sa. Discută cu el și vezi ce îl supără, vezi cum poți să-l ajuți sau măcar înțelege ce gândește el. Arată-te disponibilă și înțelegătoare. Totodată, impune-i anumite limite. Fă-l să înțeleagă că problemele lui din trecut nu sunt din vina ta.

Fii relaxată!

Crează un mediu relaxat în familie, în care fiecare să își poată spune punctul de vedere și să se simtă ascultat. Mesele împreună, ieșirile în oraș sau alte activități comune vor crea o atmosferă plăcută, în care toți se simt mai bine și mai aproape unul de celălalt.

De acord asupra faptului că nu puteți fi de acord

Uneori ai impresia că știi ce vrea să spună partenerul tău de conversație, dar ar fi mai bine să îl asculți cu atenție. Nu te grăbi să-i zici ceva înainte ca el să termine ce are de spus. Pune întrebări, ca să vezi dacă ai înțeles bine punctul lui de vedere. Apoi, poți să îți spui, cu calm, părerea ta. Și, chiar dacă nu reușiți să ajungeți la un punct comun, „puteți cădea de acord asupra faptului că nu sunteți de acord”. Faptul că nu aveți păreri comune asupra unui lucru poate să nu strice armonia în familie.

Iartă și uită

Dacă ții minte toate greșelile membrilor familiei și ții să le reamintești cu fiecare ocazie, cearta stă să izbucnească. Odată ce o problemă a fost discutată, încearcă să ierți și să lași totul în spate. Chiar dacă e tentant, evită să dai vina pe altcineva pentru cum te simți tu. Cu orice ți-ar fi greșit cel de lângă tine, tot tu ești cea care este stăpână pe sentimentele tale.

Tratează totul cu umor

Dacă ai rude certărețe, care țin cu tot dinadinsul să iște un conflict, nu te lăsa prinsă în acest carusel. Poți să tratezi problema cu umor (atenție, nu cu sarcasm) sau poți chiar să schimbi subiectul, astfel încât conversația să se îndrepte în cu totul altă direcție.

Sursa foto: 123rf.com